Україна могла б отримувати газ по 95 доларів?

Субота, 22 листопада 2008, 12:40

Перший заступник міністра палива і енергетики Олег Бугаєв вважає, що падіння світових цін на нафту дозволило б Україні у разі домовленості з Росією про перехід на ринкові ціни на природний газ, прив'язані до ціни нафтопродуктів, розраховувати на прийнятну ціну газу в 2009 році.

"У Європі ціни на газ в 2009 році серйозно знизяться. Україна при прив'язці до ціни нафтопродуктів могла б розраховувати на хорошу ціну, проте у відсутність такого підходу ціна на газ як і раніше, багато в чому, залишається політичним питанням, тому Росія може заявляти і про $400 за 100 куб. м", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в Будапешті в п'ятницю ввечері.

Бугаєв не зміг назвати точну ціну природного газу, яка могла б бути встановлена для України на 2009 рік, у разі прив'язки її до світових цін на нафтопродукти. Як приклад він навів Молдавію, яка в 2007 році домовилася з Росією про таку прив'язку і отримала на 2008 рік ціну $220 за 1000 куб. м.

"Ціна нафти впала більш, ніж удвічі, тому вона може розраховувати в 2009 році на ціну $110 за 1000 куб. м. Відповідно, якщо у нас ціна на цей рік $179,5 за 1000 куб. м, то з урахуванням коротшого транспортного плеча, ніж до Молдавії, ціна могла б скласти $95", - привів свої роздуми перший заступник міністра.

Разом з тим, уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський сказав агентству, що Росія сьогодні не зацікавлена в переході на ринкові ціни на газ. "В умовах падіння цін на нафту їй це невигідно економічно", - відзначив він.

Соколовський доповнив, що відсутність такої ринкової прив'язки дозволяє використовувати питання ціни на газ в політичній сфері.

Коментуючи заяву президента РФ Дмитра Медведєва про борги України за газ, він назвав її прикладом використання газового питання в політичній області, оскільки питання боргів виникло не сьогодні, проте піднімається саме в періоди політичного загострення відносин між двома країнами.

На його думку, в названим главою "Газпрому" Олексієм Міллером можливій ціні на газ для України у розмірі $400 за 1000 куб. м також більше емоцій, ніж реальної економіки.

В той же час Соколовський відзначив, що у російської сторони дійсно є підстави так жорстко ставити це питання, оскільки український уряд постійно затягує вирішення боргових проблем "Нафтогазу України", що виникли не з його вини.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування