Ющенко просить Росію не брати на себе печать зла

Субота, 22 листопада 2008, 16:14

Президент Віктор Ющенко закликає Російську Федерацію та інші країни засудити злочини тоталітарного Радянського Союзу.

"Ми закликаємо всіх і, насамперед, Російську Федерацію спільно, як справжні, чесні і чисті один перед одним брати засудити злочини сталінізму і тоталітарного Радянського Союзу", - сказав він у суботу у зверненні до народу з приводу річниці Голодомору.

Водночас Ющенко підкреслив, що "ми відкидаємо зухвалу, блюзнірську брехню про те, що звинувачуємо який-небудь народ у нашій трагедії". "Це не так. Злочинець - один. Це - імперський, комуністичний, радянський режим", - вважає президент.

Він також зазначив, що "ті, хто сьогодні заперечують Голодомор і виправдовують Сталіна раціональним способом управління, беруть на себе чорну і приречену печать зла". "Ми засуджуємо найменші спроби виправдання катів наших народів", - підкреслив Ющенко.

Президент зазначив, що "на відміну від інших регіонів СРСР, в Україні у людей вилучали все до крихти", "територію України і Кубані, де проживала більшість українців, оточили війська, щоб добити найменшу надію".

"У справі України Сталін мав на меті одне: упокорити селянство, знищити провід нації і зламати хребет українства - найбільшої іншоетнічної частини імперії і найбільшої її потенційної загрози", - вважає Ющенко.

"З братньою шаною і співчуттям схиляємо голову перед всіма, хто, як і ми, постраждав від сталінського режиму, - росіянами, білорусами, казахами, кримськими татарами, молдаванами, євреями і десятками-десятками інших націй", - додав також він.

Промову президента транслювали всі телеканали України. Після неї було оголошено загальноукраїнську хвилину мовчання.

Ющенко також взяв участь у церемоніальних заходах біля меморіального знаку "Свічка пам'яті".

В них також взяли участь президент Латвії Валдіс Затлерс, Литви Валдас Адамкус, керівники іноземних парламентів та міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, а також представники центральних органів виконавчої влади України, Верховної Ради, громадські та культурні діячі, тощо.

У залі пам'яті меморіалу президент запалив "Незгасиму свічку" - власне цим розпочалася цьогорічна всеукраїнська акція "Засвіти свічку!", зазначає прес-служба президента. "Свічки пам'яті" біля меморіалу запалили інші учасники пам'ятних заходів. Також президент разом із главами іноземних держав висадили біля меморіального знаку кущі калини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News