Ющенко хоче, щоб його укази не могли зупиняти

Понеділок, 24 листопада 2008, 11:58

Президент пропонує парламенту внести зміни в Кодекс адміністративного судочинства, які можуть позбавити політичні сили можливості призупиняти в судовому порядку акти президента, Верховної Ради й Кабміну.

Відповідний законопроект Віктора Ющенка зареєстрований у парламенті в п'ятницю, 21 листопада, пише "Комерсант-Україна".

Зараз суперечки, що стосуються розгляду справ, у яких однією зі сторін виступає ВР, президент чи Кабмін, розглядаються адміністративними судами за місцем проживання позивача. Ющенко пропонує відмовитися від такої практики.

"Як свідчить практика, суди при розгляді зазначеної категорії справ неоднаково застосовують законодавство в цій сфері, існують численні випадки зловживань, особливо при ухваленні судами в порядку забезпечення адміністративного позову рішень про зупинки дії відповідних актів", - йдеться у пояснювальній записці до президентського законопроекту.

Ним пропонується, щоб судові суперечки, у яких однією зі сторін виступає парламент, уряд чи глава держави, розглядалися тільки в Київському апеляційному адмінсуді (КААС), який для даної категорії справ виступатиме як суд першої інстанції.

Це правило поширюється і на оскарження кадрових рішень, пов'язаних із "прийняттям громадян на публічну службу, її проходженням і звільненням із публічної служби", – розглядати трудові суперечки цієї категорії також будуть судді КААС.

Ющенко також пропонує врегулювати норму, що дозволяє за необхідності зупиняти дію рішень вищих органів влади, наприклад указу президента про розпуск парламенту.

"Не допускається забезпечення позову шляхом зупинки актів Верховної Ради, президента, Кабінету міністрів", - говориться в проекті закону. Суд також не може в порядку забезпечення позову заборонити здійснювати будь-які дії ВР, Кабміну, президенту, а також виборчим комісіям і комісіям із референдуму.

Заступник голови фракції БЮТ, член комітету з питань правосуддя Андрій Портнов, коментуючи цей законопроект, сказав, що він "у принципі, непоганий – за основу узяті ідеї, які ми (БЮТ) пропонували у новому проекті Конституції, практично цілий блок переписаний з нашого варіанта Конституції".

"Цей законопроект може бути підтриманий тільки в сукупності з позбавленням президента права припиняти акти уряду", - зазначив у той же час він.

А керівник служби з представництва в судах інтересів президента Руслан Кирилюк каже: "Призупинивши акт Кабміну, президент одразу ж звертається до Конституційного суду – це конституційна норма, і тут немає жодних проблем. Вони виникають тоді, коли в цей процес починають втручатися суди загальної юрисдикції".

За законопроектом, у випадку якщо КС відкрив провадження у справі щодо конституційності якого-небудь акта Кабміну, ВР або президента, КААС зобов'язаний зупинити розгляд справи до дня офіційного оприлюднення рішення КС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...