Україна на передостанньому місці в Європі за споживанням

Вівторок, 25 листопада 2008, 08:59

Україна посіла 40 місце серед 41 країни Європи за купівельною спроможністю населення, згідно з даними останнього дослідження компанії Gfk.

За Україною в рейтингу слідує Молдова, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з даними дослідження, протягом 2008 року кожен європеєць витрачав на споживчі товари в середньому 12500 євро. Середньостатистичний українець витратив 1688 євро.

Українці можуть витратити тільки 9% від тієї суми, яку на споживчі товари витрачають німці, зазначають у дослідженні Gfk Purchasing Power Europe 2008/2009.

За рік, за даними дослідження, європейці мають можливість витрачати близько 8 трильйонів євро. Ця сума включає державні платежі (допомога з безробіття, дотації на дітей, пенсії).

Таким чином, середня купівельна спроможність на одну людину в Європі складає 12500 євро. Хоча, у Молдавії, яка замикає список, річний дохід на душу населення складає менше 800 євро.

Перше місце за споживанням, відповідно до дослідження, займає Ліхтенштейн із купівельною спроможністю на рівні 45 000 євро на рік, за ним слідує Люксембург (28 192 євро), далі йде Швейцарія (26 842). Німеччина, із середнім показником у 18 734 євро на людину піднялася з 11 місця в рейтингу на 10-е.

У першу десятку також потрапила Ісландія, яка за рік спустилася з четвертого місця на сьоме. Великобританія ж, яка торік посідала восьме місце, займає 11 місце в рейтингу.

У більшості країн Східної Європи був зафіксований низький рівень зростання купівельної спроможності.

У цілому, на думку експертів компанії Gf, вплив фінансової кризи дасть про себе знати у 2009 році.

В Україні експерти відзначають значну диференціацію в рівнях витрат. Найвищі витрати відзначаються у великих містах, загалом, рівні купівельної спроможності в різних регіонах України суттєво відрізняються, особливо в сільській і міській місцевостях.

Мешканці Києва є найбільш заможними і мають 3 110 євро номінального доходу на людину. Рівень купівельної спроможності, близький до київського, також мають менші міста, які найбільше промислово й економічно розвинуті. Два таких міста навіть перевищили купівельну спроможність мешканців Києва: це місто Вугледар, яке є центром вуглевидобувної промисловості, а за ним слідує портове місто Південний, важливий центр торгівлі, розташований на узбережжі Чорного моря.

Дослідження Gf Purchasing Power Europe проводиться щорічно в 40 країнах Європи. Розрахунки складаються на рівні міст і поштових зон. У 2007 році Україна посіла в рейтингу 39 місце.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування