Тимошенко допомагає Росії шантажувати Україну - секретаріат

Вівторок, 25 листопада 2008, 11:39

Непрозорість урядових переговорів щодо ціни за газ дає підстави Росії для політичного шантажу, заявив заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

Він нагадав, що "знову активізувалося питання забезпечення України природним газом на наступний рік", повідомляє прес-служба президента.

"Особливий резонанс викликала заява президента Росії Дмитра Медвєдєва про борги України перед "Газпромом" в обсязі 2,4 млрд. дол. США та поставки в наступному році для України природного газу за ціною 400 дол. за тис. кубометрів", - заявив Шлапак.

Представник секретаріату підтвердив, що у "Нафтогазу України" існує борг перед "РосУкрЕнерго" за отриманий у вересні-жовтні поточного року газ на суму 1,26 млрд. дол.

Також Шлапак заявив, що "Нафтогаз України" не має прямих взаємовідносин з "Газпромом", тому питання щодо заборгованості НАК перед російською газовою компанією безпідставні.

Представник секретаріату переконаний, що якщо "РосУкрЕнерго" має заборгованість перед "Газпромом", це питання має вирішуватися напряму між суб'єктами взаємин.

"Саме непрозорість цих стосунків між "Газпромом" і посередником в особі "РосУкрЕнерго", від імені якого до України надходить природний газ, і призводить до подібних заяв керівництва Російської Федерації", - заявив Шлапак.

"Саме тому Україна вже вкотре наполягає на перехід до прямих взаємовідносин між українською і російською газовими компаніями", - додав він.

Шлапак наголосив, що взаємовідносини "РосУкрЕнерго" і "Газпрому" не повинні стати гальмами для підготовки і підписання контракту між "Нафтогазом України" і "Газпромом".

"Глава держави підтримує перехід на такі прямі стосунки між Україною і Росією у газовій сфері, але при цьому він наполягає на тому, щоб сторони мали взаємні зобов'язання", - заявив він.

"Україна по надійному забезпеченню транзиту і зберіганню російського природного газу, а Росія - по балансуванню обсягів природного газу, який повинен надійти до нас для забезпечення потреб української економіки", - пояснив чиновник.

За словами Шлапака, президент підтверджує необхідність поступового переходу до європейських цін на природний газ і тарифів на транзит і зберігання газу. Крім того, Віктор Ющенко наполягає на необхідності визначення ринкової ціни на газ.

Представник секретаріату нагадав, що з серпня 2008 року спостерігається суттєве падіння світових цін на нафту з 140 до майже 50 доларів, а "зниження цін на нафту безсумнівно призводить до зниження вартості природного газу".

"Спеціалістами прогнозується подальше зниження світових цін на природний газ, тому газ для українських споживачів повинен купуватися Україною за значно нижчою ціною, ніж та, про яку було заявлено керівництвом Росії", - заявив Шлапак.

"Саме тому вважаємо за необхідне передбачити у контракті на поставки газу можливість коректування протягом року ціни на природний газ відповідно до світових коливань", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування