Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка натякнули, що Москва поставила на Тимошенко

Вівторок, 25 листопада 2008, 13:48

У секретаріаті президента заявляють, що накопичення боргу України за російський газ спричинили в першу чергу системні помилки українського уряду протягом року.

Про це на брифінгу у вівторок заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба президента.

"Насамперед, уряд України зігнорував домовленості президентів України та РФ від лютого 2008 року про принципи і механізми довготривалого взаємовигідного співробітництва в газовій сфері", - сказав він.

На думку Соколовського, другою причиною є те, що Кабмін не компенсував НАК "Нафтогаз України" різницю в цінах (купівля-продаж) за газ для комунального сектору.

"Йдеться про 8,6 мільярдів гривень станом на літо цього року", - наголосив він.

"Незважаючи на те, що президент Віктор Ющенко наполегливо вимагав від уряду компенсувати цей борг, НАК "Нафтогаз України" залишився без цих коштів. Не маючи обігових коштів, НАК не міг розрахуватися за ті борги, які виникли у вересні-жовтні", - заявив Соколовський.

Третя важлива помилка українського уряду, на його думку, полягає у тому, що "за цей рік Кабмін не вжив належних заходів для того, щоб реструктурувати взаємовідносини із тепловиками, які щорічно споживають приблизно 12 млрд. кубометрів газу".

"Існує системна ситуація з неплатежами", - наголосив Соколовський.

Коментуючи заяви різних сторін про формування ціни на газ у розмірі 400 та 250 доларів, він зазначив:

"Без сумніву є політичні причини появи такої інформації".

Соколовський не виключив, що в такий спосіб розроблена некоректна схема умовного формування політичних переможців.

"Ми заявляємо ціну в 400 доларів, потім приїздить хтось, коли точка кипіння майже досягнута, і в результаті отримуємо не 400 доларів, а нижчу ціну, ближчу до логічної і економічно обґрунтовану. І приїздимо до України з великою, але умовною перемогою. Я не виключаю, що йдеться про не найкращим чином приховану політичну підтримку перспективного з точки зору Кремля політика в Україні", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...