Стельмах розповів, як депутати влаштовують істерики в банках і сіють паніку

Вівторок, 25 листопада 2008, 19:49

Погіршення курсової ситуації на валютному ринку пов'язано з панічними настроями, вважає глава Нацбанку Володимир Стельмах.

"Я не вважаю, що ми підтримуємо (гривню через інтервенції). Ми просто збиваємо панічні настрої. Немає необхідності підтримувати гривню, тому що вона у своїй основі стабільна", - сказав Стельмах "Інтерфакс-Україна".

У цьому зв'язку глава Нацбанку нагадав, що поточні значення індексу "Біг-Мак" (неофіційний спосіб визначення паритету купівельної спроможності) вказують на недооціненість гривні: відповідно до нього курс української національної валюти до долара повинен бути в межах 3 гривень за долар і до євро - до 4 гривень за євро.

Стельмах також поскаржився на нестриману поведінку представників влади.

"Зараз питання в паніці. Розповідають (банкіри), як депутати заходять в банк і, аж до істерики, вимагають перетворити їхні депозити в національній валюті у валютні, так ще й за офіційним курсом Нацбанку. Хіба так можна? Ті люди, хто не в шахті заробив долари - вони і здіймають паніку", - підкреслив Стельмах.

Говорячи про інтервенції Нацбанку, глава НБУ повідомив, що їхній обсяг у листопаді склав трохи більше 2 мільярдів доларів: продаж валюти проводився не за рахунок кредитних коштів Міжнародного валютного фонду.

"Ми не копійки коштів МВФ не використали. У нас так складається, що ми можемо їх і не використовувати", - підкреслив Стельмах.

Глава Нацбанку висловив впевненість, що орієнтовно із середини наступного року в Україні відновиться економічний ріст слідом за відновленням попиту на українську продукцію на зовнішньому ринку.

"Я впевнений, що з нового року, десь із середини, почнеться процес економічного розвитку, і він почнеться саме з наших експортних галузей", - сказав він.

Як відомо, курс гривні на міжбанківському валютному ринку 25 листопада знизився до 6,7500 грн/$1 з 6,6500 грн/$1 за підсумками торгів у попередній день: НБУ в цей день на ринок не виходив, хоча попит на іноземну валюту перевищував пропозицію.

З початку року девальвація гривні на міжбанку склала 33,6%. Офіційний курс гривни з початку року знизився на 24,7%, до 6,2951 грн/$.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...