Україна відмовилася висувати Росії вимоги? Є спростування

Середа, 26 листопада 2008, 08:51

Україна не братиме участь у двосторонніх переговорах зі вступу Росії до Світової організації торгівлі.

Такої угоди досягли українська й російська делегації в Женеві в ході засідання робочої групи зі вступу Росії до СОТ, пише "Комерсант-Україна".

"Як ми і передбачали, українська сторона відмовилася від ведення двосторонніх переговорів", - повідомив директор департаменту торгівельних переговорів Мінекономрозвитку Росії Максим Медведков за підсумками засідання.

А за словами джерела газети, близького до секретаріату СОТ, російській делегації вдалося переконати українських колег, що режим вільної торгівлі, який діє між країнами, значно вигідніший для України, ніж режим торгівлі СОТ.

"За суттю, Україна й Росія і так уже мають режим вільної торгівлі – про що ж ще говорити", - сказав співрозмовник видання.

Відмову від переговорів не підтримують ні в БЮТ, ні в Партії регіонів.

Депутат від Партії регіонів Олексій Плотников вважає: "З погляду економіки доцільніше було лишитися в робочій групі – це дало б можливість врегулювати суперечливі питання. Однак Україна вибрала ненормальний шлях: спочатку загострити відносини з Росією, а потім іти на економічні поступки".

А голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) назвав таке рішення незрозумілим. "Скажу чесно, той, хто прийняв це рішення, – просто дурень", - заявив він.

Аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан вважає такий хід "політичним реверансом убік Росії". "Україна не збиралася висувати якихось значних вимог, тож немає й підстав говорити, що ми сильно програли", - додає вона.

Водночас, заступник міністра економіки Валерій П'ятницький, який у вівторок повернувся з Женеви з двосторонніх переговорів з Росією про вступ у СОТ, спростував сайту "Україна і СОТ" інформацію "Комерсанта": "Ми ні від чого не відмовлялися, ні на що не погоджувались і з робочої групи Росії не виходили".

Як відомо, вступивши до СОТ 16 травня, Україна вже 20 травня повідомила секретаріат торгівельної організації про намір почати переговори з Росією.

За словами українських політиків, у ході двостороннього переговорного процесу Україна планувала домогтися від Росії зняття обмежень на український експорт, відмови від експортного мита на нафту, а також приведення російського законодавства про захист внутрішнього виробника до норм СОТ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування