Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" віддасть "Газпрому" "чисто символічний" борг?

Середа, 26 листопада 2008, 09:38

"Нафтогаз" погасить перед "Газпромом" до 1 грудня символічний борг у 500 мільйонів доларів.

Про це пише російське видання "Время новостей", посилаючись на свої джерела.

"Частина" жовтневої заборгованості, яку НАК зобов'язався терміново погасити, буде чисто символічною. Грошей на більше в "Нафтогазу" просто немає, але продемонструвати прагнення платити потрібно, щоб то не було", - йдеться в статті.

За даними газети, протягом найближчих трьох банківських днів український концерн має перерахувати швейцарському трейдеру RosUkrEnergo, що здійснює постачання, близько 500 млн дол., і з них приблизно 400 млн дол. у рахунок вересневого боргу.

"Правда, це не сильно наблизить сторони до головної мети - повного погашення хоча б простроченої заборгованості. Справа в тім, що з закінченням листопада в категорію простроченого боргу перейдуть платежі за поточний місяць у розмірі 900 млн. дол.", - відзначає видання.

У підсумку, навіть за даними "Нафтогазу", заборгованість перед RUE виросте приблизно до 1,7 млрд дол. з нинішніх офіційно озвучених 1,26 млрд. дол. За російською версією, куди включається і передплата за грудень, український борг і зовсім сягне "астрономічних величин"- приблизно 3 млрд дол. з урахуванням пені і штрафів, йдеться в матеріалі.

Минулого тижня, як відомо, президент Росії Дмитро Медведєв привселюдно доручив Олексію Міллеру стягнути з України 2,4 млрд дол. заборгованості за поставлений газ.

У цю суму включався прострочений борг за вересень-жовтень, платіж за листопад і штрафи приблизно на 200 млн дол. за несвоєчасне перерахування коштів. "Нафтогаз" офіційно визнав тільки прострочену частину в розмірі 1,26 млрд. дол.

Український президент Віктор Ющенко поклав "персональну відповідальність" за ситуацію на кабінет Юлії Тимошенко і доручив їй протягом п'яти днів врегулювати всі питання. А прем'єр-міністр України у свою чергу заявила, що "Нафтогаз" як ніколи готовий до зими, що поточні проблеми будуть вирішені в найближчі дні.

Про що сторони будуть домовлятися після 1 грудня за таких умов, неясно, пише видання.

"Як було підкреслено на переговорах, - сказано в повідомленні "Газпрому", - відповідно до меморандуму (від 2 жовтня.) перехід на прямі довгострокові контракти між "Газпромом" і "Нафтогазом України" можливий тільки за умови погашення українською стороною всієї наявної заборгованості".

"А оскільки формально заборгованість тільки виросте, то й обговорювати постачання наступного року буде безглуздо. Тим більше що в російського монополіста немає чітких домовленостей про ціну з постачальниками в Середній Азії. А виходить, немає і бази для ціноутворення для України", - йдеться в статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування