Росія тисне на Україну "улюбленим інструментом", вважають на заході

Середа, 26 листопада 2008, 10:31

Росія намагається укріпити свою роль як світова потуга за рахунок України, переконуючи Європу, що Київ все ще залежить від Росії.

Так вважає американське аналітичне видання "Стратфор", повідомляє в прес-огляді Радіо "Свобода".

"Росія знає, що має дуже мало часу для розігрування енергетичної карти", - зазначає "Стратфор".

Тому, на думку аналітиків із цього видання, відразу після війни в Грузії Москва поспішає, щоб довести світові, що вона "реальний і агресивний гравець на світовій арені".

"І нині Росія намагається укріпити свою роль, як світова потуга, саме стосовно ключової для неї держави – України, та нагадати Європі, що Київ все ще залежить від Росії", - пише американська газета.

"Стратфор" також вважає, що "енергетична політика" Москви проявляє себе нині найбільш рельєфно саме в Україні, хоча Кремль довів це і в Литві, і в Чехії.

Цією політикою, зокрема газовим тиском на Київ, як пише видання, Росія хоче не лише довести європейцям нібито неспроможність України забезпечувати транзитне постачання енергії до Європи, але й "намагається, одним із улюблених її інструментів (енергією), ще раз формувати внутрішню політичну сцену в Києві, бо енергетичний тиск вражає українську державу матеріально, економічно, політично і соціально".

"Стратфор" також вважає, що посилення тиску Москви на Київ і постійне нагадування Заходу про свій вплив на Київ переслідує ще одну мету: заблокувати вступ України до НАТО, що буде розглядатися на саміті Альянсу 2-3 грудня цього року.

У свою чергу, австрійська "Ді Прессе" вважає, що в нерівній "енергетичній суперечці" з Росією українській владі навряд чи вдасться переконати Кремль в адекватності пропозицій, які б "компенсували" газовий борг України.

Газета зазначає, що, окрім "газової суперечки" конфронтація між Москвою і Києвом відбувається через інші "численні двосторонні конфлікти", зокрема й відмову президента Росії Дмитра Медведєва прибути до Києва для вшанування пам’яті жертв Голодомору під час відзначення 75-х роковин цієї трагедії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування