Україна сподівається на "привілейовану угоду" з НАТО?

Середа, 26 листопада 2008, 12:11

Українська сторона зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО у грудні тепер сприймає винятково як "моніторингове засідання".

Про це в середу пише газета "Комерсант-Україна".

За словами її співрозмовників, максимум, про що може ітися, – підписання "якоїсь привілейованої угоди", що передбачає модель розширеної співпраці з альянсом.

Крім того, як розповів газеті перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш, він має намір внести на розгляд країн-членів НАТО питання про надання Україні статусу спостерігача, який дозволив би її представникам бути присутніми при ухваленні рішень на рівні політичного комітету НАТО.

"У грудні й не могло бути помітних результатів. Щиро кажучи, Україна не планувала, що в грудні їй нададуть ПДЧ – ми розглядали це тільки як один із етапів перевірки готовності України й альянсу", - зізнався Гавриш.

"І на Бухарестському самміті, і під час підготовки його заключного акту, і на комісіях і зустрічах, які проходили після нього, було зрозуміло – низка країн Європи не підтримує надання Україні ПДЧ. Віра в те, що до грудня щось зміниться, була побудована скоріше на емоціях, а не на тверезому розрахунку", - зазначив він.

Більше того, на думку Гавриша, в умовах, коли отримання Україною ПДЧ стало більш конфліктною темою, ніж її вступ до НАТО, "немає жодної необхідності використовувати ПДЧ як якісь ворота".

"Україна цілком може і без ПДЧ виконувати своє домашнє завдання і продовжувати роботу над планом завершення роботи над критеріями, які дозволять їй вступити до НАТО. Бухарестський самміт не орієнтував альянс на те, щоб Україна проходила в НАТО винятково через ПДЧ", - відзначив Гавриш.

У той же час, за словами Гавриша, "альтернативного шляху (вступу до НАТО, крім як ПДЧ) для нас немає – шлях один єдиний, просто треба розуміти, що метою, яку досягатиме Україна, є не ПДЧ, а вступ до НАТО".

Як відомо, посол США в Україні Вільям Тейлор раніше заявив, що США вважають неактуальним надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО, а Україна могла б піти альтернативним шляхом – в обхід ПДЧ.

За словами директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентина Бадрака, "альтернативою (ПДЧ) може стати будь-яка інша програма, що передбачає певну систему дій і індивідуально розроблена для України".

У той же час, високопоставлене джерело в МЗС РФ заявило газеті, що заява Тейлора – "це усвідомлення того, що вступ Києва до НАТО ускладнить і без того непрості відносини України й Росії, а подальше їхнє ускладнення не потрібне нікому... тож висловлення Тейлора відповідає реальності ситуації".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...