Дубина: Україна не витримає ринкових цін на газ

Середа, 26 листопада 2008, 21:11

Українська економіка не зможе витримати переходу на ринкові ціни на природний газ, якщо вони будуть введені з початку 2009 року.

Таку думку висловив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина під час круглого столу в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Підприємства не витримають європейської ціни... У січні вона буде 460-470 дол. за тис. куб. м", - сказав Дубина.

За його словами, ті, хто сьогодні закликають перейти на формульний підхід при визначенні ціни природного газу вже з нового року (2009 рік), забувають, що застосовувана в Європі формула враховує ціни на нафтопродукти, але з дев'ятимісячним запізненням.

У результаті, на початку 2009 року ціна на газ буде максимальною, тому що буде розраховуватися на основі рекордно високих цін на нафтопродукти весни і літа цього року.

При цьому Дубина нагадав, що в силу технологічних причин у зимовий період Україна не може тимчасово відмовитися від закупівлі газу, навіть маючи заповнені сховища.

Голова "Нафтогаз України" зазначив, що в умовах падіння в промисловості в Україні йому пропонують у 2009 році скоротити обсяги закупівель імпортного газу до 42 млрд. куб. м у порівнянні з 55 млрд. куб. м цього року.

Однак, на його думку, обсяг закупівель необхідно зберегти на колишньому рівні, щоб гарантувати енергобаланс країни і забезпечити відновлення економіки після спаду.

Дубина нагадав, що в серпні цього року в країні склалася ситуація, коли через нестачу вугілля теплоелектростанції змушені були перейти на газ, таким чином, за його словами, енергобаланс був збережений завдяки наявності запасів газу.

Голова "Нафтогаз України" ще раз нагадав, що глави урядів України та Росії на початку жовтня цього року домовилися про поетапний перехід на ринкові ціни на газ протягом трьох років і така домовленість є оптимальною для України.

Як відомо, ряд українських експертів висловлювали думку, що в умовах падіння цін на нафту в останні кілька місяців майже в три рази Україні був би вигідний сьогодні перехід на ринкове ціноутворення в газових відносинах з Росією, який би дозволив ліквідувати в них політичну складову.

У свою чергу "Газпром" днями заявив, що якщо "Нафтогаз України" не погасить борги в розмірі близько 2,4 млрд. доларів, то з нового року російська монополія змушена буде ввести для України ринкові ціни, що будуть перевищувати 400 дол. за тис. куб. м.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування