Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США не наполягатимуть на членстві України в НАТО

Четвер, 27 листопада 2008, 07:32

Держсекретар США Кондоліза Райз заявила, що під час зустрічі у Брюсселі міністрів країн-членів НАТО вона не наполягатиме на наданні Україні та Грузії членства в альянсі.

Виступаючи у Вашингтоні, Райз зазначила, що нинішні двосторонні комісії НАТО-Україна та НАТО-Грузія повинні сприяти активізації діалогу, передає Радіо "Свобода".

З цієї причини, зазначила держсекретар США, на сьогодні немає необхідності в дискусії навколо плану дій на зближення Києва й Тбілісі з НАТО.

Водночас, як повідомляє "Бі-Бі-Сі" із посиланням на неофіційні джерела, заява Райз викликала подив в європейських дипломатів.

Заява Райз відносно того, що вона не буде наполягати на наданні ПДЧ Україні і Грузії, була витлумачена так, що США шукає шляхи, як реалізувати висновки самміту НАТО в Бухаресті - що Україна і Грузія будуть в НАТО - втім іншими шляхами, в обхід ПДЧ.

Як кажуть оглядачі, дипломатія США постала перед проблемою: Вашингтон хотів би, аби Україні і Грузії надали ПДЧ на самміті НАТО наступного тижня, втім зрозуміло, що європейські колеги з НАТО не підтримають таку ідею.

Адміністрація Джорджа Буша намагається перед тим, як залишити політичну сцену, знайти нові шляхи тиску щодо членства України і Грузії в НАТО, хоча деякі експерти в Вашингтоні вже встигли назвати нову ініціативу "поганою дипломатією".

Поки невідомо, чи нова ініціатива була обговорена з представниками майбутньої адміністрації Барака Обами, однак оглядачі наголошують, що вона особливо важлива для Буша, який упродовж всього президентства активно підтримував ідею членства України та Грузії в НАТО, зазначає "Бі-Бі-Сі".

ПДЧ в НАТО був започаткований в 1999 році, щоб країни, які бажають стати членом Альянсу, провели економічні, юридичні та інші реформи, які б відповідали критеріям НАТО.

У квітні цього року Північноатлантичний союз відклав до грудня рішення щодо надання Україні та Грузії статусу учасників ПДЧ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...