Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нафтогаз шантажує Газпром ставкою

Четвер, 27 листопада 2008, 10:36

Якщо Газпром підніме ціну газу для України до $400 за тисячу кубометрів, то Україна буде порушувати питання про вартість транзиту.

Про це в інтерв'ю Комерсант-Україна заявив глава "Нафтогаз" Олег Дубина.

"Ставка є інструментом торгу на сьогоднішній день. Якщо мене тягають, я відповідаю тим же. Якщо газ буде коштувати $400 за тисячу кубометрів, то ми можемо порушувати питання про вартість транзиту, як у Словаччині – до $3,98 за тисячу кубометрів на 100 км або в Чехії – до $4", - сказав він.

При цьому Дубина відзначив, що вартість накачування газу в підземні сховища у Німеччині складає $39 за тисячу кубометрів.

"Тому я каже "Газпрому": підвищити ціни можна, але навіщо? Усі ціни, що ми піднімемо, повернуться до нас же, тільки на більш високому рівні. Кому потрібен цей дутий ріст капіталізації країни?", - відзначив Дубина.

На питання, якщо "Газпром" запропонує ціну на газ у $230 за тисячу кубометрів, чи влаштує це "Нафтогаз", Дубина відповів з посмішкою: "Ми ще поторгуємося".

Глава НАК також розповів, що приблизно п'ять-шість тижнів назад, у робочій кореспонденції "Газпрому" був отриманий проект договору, у якому мова йде про прив'язку до формульних категорій ціни на газ.

"Мова йде про формулу, за якою, зокрема, вираховується ціна покупки газу в Туркменістану, а також ціна продажу газу Білорусії. За цією формулою ціна газу прив'язується до вартості мазуту, газойля ARA з певними коефіцієнтами, прив'язаними до котувань Platts (підрозділ міжнародної групи The McGraw-Hill Companies, що досліджує енергетичний і металургійний ринки). "Нафтогаз" у відповідь на лист "Газпрому" попросив роз'яснити певні моменти у формулі, але відповіді поки не одержав", - відзначив Дубина.

Крім того, за його словами, у новому контракті, який поки не підписаний, але погоджений з "Газпромом", передбачена можливість експорту разом з "Газпромом" газу, що перевищує обсяг споживання в Україні. "Поки не знаю, може вийде 5-7 млрд кубометрів на рік", - сказав Дубина.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...