Дипломати бачать за США "ввічливу відмову" Україні

П'ятниця, 28 листопада 2008, 07:59

Пропозиція США Європі запросити Україну і Грузію до НАТО "з чорного входу", без проходження ПДЧ – насправді "ввічлива відмова" Києву і Тбілісі у членстві в Альянсі.

Так вважає директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Григорій Перепелиця, передає "Німецька хвиля".

Він зазначає, що нова концепція приєднання має бути офіційно зафіксована у документах НАТО, втім цього не передбачено для країн, що приєднуються після 1999 року.

"А оскільки такого механізму немає - це викликає сумнів, що НАТО може нас прийняти поза рамками ПДЧ", - каже Перепелиця.

На його думку, "така лінія, очевидно, вибудовується, бо Німеччина і Франція не бажають бачити Україну як члена в НАТО".

"В той час, як майбутній президент США Барак Обама вимушений шукати компроміс з Європою – задля відновлення трансатлантичних зв’язків – хто стане жертвою такого компромісу? Україна і Грузія. Тому що це влаштовує і Європу, і РФ. Україна не є такою цінністю для ЄС, як відносини з Росією", - робить висновок Перепелиця.

Як відомо, держсекретар США Кондоліза Райз у середу заявила, що на зустрічі міністрів закордонних справ НАТО на початку грудня Вашингтон не наполягатиме на наданні ПДЧ Україні та Грузії.

Раніше посол США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США вважають надання Україні ПДЧ неактуальним. За його словами, Україна може обійти цей етап і після досягнення необхідних критеріїв НАТО відразу говорити про членство в Альянсі.

У квітні цього року на саміті НАТО в Бухаресті Україні та Грузії було відмовлено у наданні ПДЧ, але заявлено, що обидві країни в майбутньому стануть членами Альянсу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування