Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці хочуть, щоб з кризи їх виводили Янукович і Тимошенко

П'ятниця, 28 листопада 2008, 11:52

Чверть українців готова довірити керівництво виходом із економічної кризи лідеру Партії регіонів Віктору Януковичу, ще майже чверть - прем’єру Юлії Тимошенко.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Національним інститутом стратегічних досліджень, повідомляє УНІАН.

Так, Януковичу довірили керівництво виходом із кризи 26,4% опитаних, Тимошенко - 24,2%.

Президенту Віктору Ющенку довірили б керувати заходами з подолання кризи 10,7% опитаних, екс-спікеру парламенту Арсенію Яценюку - 5,7%, лідеру Народної партії Володимиру Литвину - 5,5%.

Нікому б з них не довірили керувати заходами з виходу з кризи 17,5% опитаних, ще 10% вагалися з відповіддю.

Крім того, згідно з опитуванням, 82,2% українців відчувають економічну кризу в державі.

За словами директора Національного інституту стратегічних досліджень Юрія Рубана, на сьогодні переважна більшість громадян вважають, що українська економіка знаходиться у кризовому стані через внутрішні причини, а світова фінансова криза посилює її.

Лише 6,5% респондентів вважають, що українська економіка перебуває в нормальному стані, але на неї негативно впливає світова фінансова криза, а 1,9% взагалі вважають, що на українську економіку світова криза істотно не впливає.

9,4% опитаних не змогли відповісти на це запитання.

Більшість опитаних – 63,2% - висловили думку, що саме Кабінет міністрів мав своєчасно попередити виникнення економічної кризи; 16,7% респондентів переконані, що це мав зробити президент; 12,1% - Верховна Рада. Не визначились 8% опитаних.

Лише 16% українців вважають, що дії уряду покращують ситуацію в економіці, решта переконані, що його дії погіршують економічну ситуацію (38%), або суттєво на неї не впливають (36,4%).

За словами Рубана, громадяни песимістично оцінюють перспективи розвитку економіки у 2009 році й можливість подолання економічної кризи без вирішення політичної (67,4%).

Лише 10,7% не пов’язують ці два процеси.

Відповідаючи на запитання, який спосіб подолання політичної кризи вони підтримують, 32,7% українців висловились за проведення парламентських виборів, 21,4% - президентських.

21,2% респондентів бачать вихід у формуванні коаліції у нинішній Верховній Раді, 51,7% - у проведенні референдуму з ухвалення нової Конституції, не змогли дати відповідь – 9% опитаних.

Опитування проводилося з 21 по 24 листопада 2008 року за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років і старше.

Опитано 2013 респондентів у всіх областях України, АР Крим та Києві. Похибка вибірки становить 2,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування