Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Герман звинувачує Ющенка і СБУ в переслідуванні журналістів

П'ятниця, 28 листопада 2008, 13:39

"Регіоналка" Ганна Герман закликає президента Віктора Ющенка захистити журналістів від тиску Служби безпеки України.

Про це сказано у відкритому листі Герман, адресованому Ющенку, повідомляють Українські новини.

"Звертаюсь до вас із надією, що ви зробите все, щоб покарати винних у таких способах тиску на вільну пресу, що ви, пан президент, раз і назавжди припините переслідування журналістів", - сказано у зверненні.

У листі зазначається, що в п'ятницю співробітники Служби безпеки України затримали журналіста інтернет-сайту Daily.ua Назара Цапка, який раніше опублікував на сайті документи про продаж зброї Україною.

"Співробітники Служби безпеки України забрали в автомобіль і відвезли в невідомому напрямку журналіста сайту Daily.ua Назара Цапка", - сказано в повідомленні.

При цьому Герман зазначила, що журналістові навіть не дали змоги зателефонувати й повідомити близьким або колегам, куди його везуть.

Вона зазначає, що їй ледве вдалося довідатися, що Цапок перебуває на допиті в СБУ. Депутат вважає, що такими методами на журналіста здійснюється тиск.

У свою чергу у прес-службі СБУ підтвердили, що у п’ятницю СБУ за рішенням слідчого був запрошений Цапок, який був власником інтернет-ресурсу DailyUA.

Прес-служба підкреслює, що він добровільно надав свідчення у кримінальній справі за фактом розголошення державної таємниці та поширення наклепницької інформації Коновалюком, що завдало шкоди національній безпеці держави.

"Необхідність отримати свідчення від Назара Цапка була обумовлена вимогами кримінально-процесуального законодавства у зв’язку із свідченнями Коновалюка у цій кримінальній справі", - сказано у повідомленні.

За даними прес-служби, Цапок засвідчив, що він на даний час тимчасово не працює, не є і не був журналістом, на вересень-жовтень 2008 року на його ім’я був зареєстрований інтернет-ресурс DailyUA.

"Цапок закінчив надавати свідчення та вільно залишив приміщення СБУ о 14:00, до нього жодних заходів обмежувального характеру не застосовувалось", - заявляють в СБУ.

При цьому Служба безпеки висловила подяку Цапку "за добровільне сприяння слідству, що значно допоможе розслідуванню кримінальної справи за фактом розголошення державної таємниці та притягненню винних до відповідальності".

"Цапок жодних скарг та претензій щодо дій слідчих не висловив, що ним підтверджено письмово", - заявляють у прес-службі.

Як відомо, 18 листопада співробітники СБУ зробили виїмку серверів в офісі провайдерської фірми сайту Daily.UA у рамках розслідування кримінальної справи за фактом розголошення державної таємниці.

Сайт "Daily.ua" пов’язують з Партією регіонів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування