Світовий банк попереджає Україну про розплату за популізм

Субота, 29 листопада 2008, 07:23

Українським можновладцям не варто використовувати стратегію "економічного популізму і меркантилізму" в часи глобальної кризи.

Таку думку висловив віце-президент Світового банку по регіону Європи та Середньої Азії Шигео Катцу у статті для "Дзеркала тижня".

"Економічний популізм і меркантилізм — погана стратегія в часи глобальної кризи. Вона призводить до ізоляції і руйнує міжнародну довіру. Країни, які дотримувалися такої стратегії, дорого заплатили внаслідок більш серйозного спаду виробництва і повільнішого відродження після того, як вичерпалася міжнародна довіра", — наголосив представник Світового банку.

За його словами, зараз Україна вступила у фазу рецесії і мусить розплачуватися за непослідовну макроекономічну політику останніх років.

Катцу наголосив, що "для подолання наслідків кризи в Україні треба буде вжити послідовних і рішучих стратегічних заходів". Такі заходи, на думку віце-президента Світового банку, мають підтримуватися політичним консенсусом і спрямовуватися на збалансування економіки, реабілітацію фінансового сектора, захист уразливих верств населення та здійснення ключових інвестицій в інфраструктуру.

На думку Катцу, швидке прийняття антикризового законодавства у Верховній Раді засвідчило б, що політичні лідери в Україні спроможні об’єднатися у разі необхідності. "Вони мусять зберегти цю єдність і продовжувати відкрито спілкуватися та рішуче діяти протягом наступних тижнів і місяців", — підкреслив він.

Катцу також зазначив, що замороження деяких неадресних соціальних пільг дозволить заощадити, перерозподілити і спрямувати на допомогу найбіднішим та найуразливішим верствам населення України близько 0,7% ВВП.

При цьому він відзначив, що рівень бідності в Україні знизився вдвічі — з більш як 47,2% у 2003 році до близько 24,5% — у 2006-му. "Цей успіх — одне із найістотніших досягнень у зниженні бідності в регіоні Східної Європи та Середньої Азії — нині опинився під загрозою, оскільки реальні доходи скорочуватимуться, вартість соціальних трансфертів зменшуватиметься, а безробіття зростатиме", — застеріг Катцу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування