Політолог: що для партії добре, те для Ющенка погано

Субота, 29 листопада 2008, 15:15

Обрання президента Віктора Ющенка головою партії НСНУ може серйозно ускладнити його положення у великій політиці, вважає голова правління Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

"Партизація Ющенка може істотно ускладнити його положення у великій політиці, а також може обмежити ступінь його політичної й ідеологічної свободи", - сказав політолог в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу.

Разом з тим Єрмолаєв підкреслив, що в ситуації, яка сьогодні склалася в "Нашій Україні", "президентові слід було б прислухатися до тих пропозицій, сенс яких зводиться до того, щоб за відновлення партії узялися нові лідери, які б змогли подолати внутрішній розкол".

Він також висловив думку, що для Ющенка доцільніше було б узяти ціль на "створення платформи національного лідера, платформи політика, здатного співробітничати зі всім спектром політичних сил".

"Звичайно ж, для партії це добре, а для президента це не найкращий варіант, який можна було б зробити. Напевно, в ситуації в самій партії це приведе до нових дисциплін, і партія стане більш керованою", - сказав політолог.

Разом з тим, на думку Єрмолаєва, правових підстав для проведення позачергових парламентських виборів стає все більше, а "політичної доцільності і необхідності все менше".

В той же час він не виключив, що вже в грудні поточного року президент може видати новий указ про призначення позачергових виборів у Верховну Раду.

За його словами, нова дата виборів може бути призначена або "на першу половину лютого, або в першій декаді березня 2009 року, залежно від ситуації, яка складеться на момент указу з державним бюджетом на 2009 рік".

Єрмолаєв також не виключив, що, у разі проведення позачергових парламентських виборів, може бути створений блок Віктора Ющенка, який очолить сам президент. Разом з тим, на думку політолога, "це досить спірний варіант, оскільки такі вибори фактично перетворюються на референдум по довірі президентові і навряд чи це кому-небудь (йому або його партії) вигідно".

Разом з тим найбільш прийнятним варіантом і очевиднішим, на думку політолога, є варіант створення політичного списку.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування