У "НУ-НС" уже бачать "оманливе майбутнє" коаліції

Середа, 10 грудня 2008, 08:26

Частина депутатів "НУ-НС" не голосувала за обрання Володимира Литвина спікером через те, що вбачали іншу "логіку" розвитку подій у парламенті, хоча й не стверджують, що в обранні Литвина було порушено регламент.

"У нас була певна логіка, якій ми раділи зранку, вважали, що ми нормально спочатку укладемо коаліційну угоду, домовимося про всі антикризові заходи, тоді відповідно проголосуємо за голову ВР", - сказала депутат Ксенія Ляпіна в ефірі Радіо "Свобода".

"Ми були свідомі того, що, найімовірніше, це буде саме Литвин. Для нас це не було несподіванкою. Одначе ми вважали, що у всьому має бути послідовність і логіка. Відповідно тоді вже підпишемо коаліційну угоду", - додала вона.

Реклама:

Саме з цих причин, за словами Ляпіної, вона витягла свою картку для голосування під час обрання голови Верховної Ради, хоча "ми вітаємо структуризацію ВР, радіємо, що хоч якийсь спікер вибраний у ситуації, яка склалася, що краще вже хоч якийсь, ніж ніякий".

"Ми не наполягаємо на тому, що було якимось чином порушено регламент при обранні голови ВР. Більше того, ми переконані в тому, що факт доконаний, тобто голова ВР обраний, оскільки він обирається простою більшістю наявних в залі депутатів, як воно й було. Ми його поздоровляємо, одначе ми свої мотиви пояснюємо, чому ми не голосували за голову ВР", - сказала Ляпіна.

Депутат розповіла: "Коли ми зранку розглядали питання і ухвалювали рішення про початок створення коаліції, то дуже чітка була картина: практично всі були за, крім "Єдиного центру". І це не було для нас несподіванкою. Одначе ми всі були за, щоб такий процес розпочати, зокрема й та складова, яка називається НСНУ".

За словами Ляпіної, її політична сила виступала за відкрите проведення переговорного процесу зі швидким укладенням коаліційної угоди. "Одначе якої коаліційної угоди? Яка чітко буде містити хоча б перелік антикризових заходів. Заради чого ми створюємо коаліцію? У першу чергу заради подолання кризи", - наголосила вона.

Водночас, Ляпіна не впевнена у тому, що тепер коаліція відбудеться: "Особисто в мене відпало будь-яке бажання підтримувати подібного роду коаліцію, бо коли вона створюється, м’яко кажучи, як омана, то, власне кажучи, її майбутнє також оманливе".

"Омана полягає в тому, що фракція не ухвалювала рішення про те, щоб хтось із керівництва оголошував про створення коаліції. Фракція ухвалила рішення про початок переговорів про створення коаліції. Велика різниця", - пояснила вона.

"Ми обов’язково на засіданні фракції (у середу) викладемо, що ми про це думаємо", - сказала Ляпіна і додала: "Ми будемо обговорювати питання створення коаліції. Але для нас не є доконаним фактом, що коаліція створена, про що сьогодні (у вівторок) оголосив голова ВР (Литвин)".

Вона також спростувала твердження, що президент був проти коаліції у складі БЮТ, "НУ-НС" та Блоку Литвина: "Якщо б президент був проти, і люди президента були проти, не було б 55 голосів сьогодні за початок переговорів".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування