Політологи вже чекають, як Янукович поведе проти Тимошенко народ

Середа, 10 грудня 2008, 11:30

Політологи сумніваються в стабільності створеної коаліції БЮТ, "Нашої України " і Блоку Литвина.

Таку думку вони висловили в рамках опитування, проведеного Центром досліджень політичних цінностей "АКСІА".

"Я думаю, що вона за визначенням не може бути стабільною, але мені здається, що така мета і не переслідувалась. Це розглядалось як спосіб виходу із суперкризової точки і недопущення перевиборів", - вважає Михайло Погребинський.

На його думку, спрацювало бажання депутатів від НУНСу зберегти свою політичну кар`єру. "Одночасно мали місце думки, про те, що кандидат на президентські вибори Ющенко не перспективний, тому 40 людей з НУНСу проголосували саме так", - зазначив політолог.

Погребинський зауважив, що оголошена коаліція немає більшості без комуністів. "Якщо Партія регіонів займе послідовну позицію – опозицію, коаліція нічого не зможе прийняти, окрім того, що може бути підтримано комуністами", - сказав він.

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко також сумнівається у стабільності коаліції.

"Жодна коаліція не може бути стабільною в умовах кризи, тому що всі економічні або політичні проблеми вирішуватимуться за рахунок партнерів або ворогів. Тому ніяка коаліція зараз не може бути стабільною", - вважає він.

"Те що ми вибрали спікера поза всяким сумнівом загальний інтерес і Партії регіонів і БЮТ, і Нашої України. Спікером стала та людина, яка не здаватиме парламент. Він не зобов'язаний Ющенку своїм обранням, тому президентові буде дуже важко розпустити парламент. Литвин зробить все, щоб парламент не зник. І це вигідно всім: і Партії регіонів, і БЮТ, і Нашій Україні", - вважає Небоженко.

Водночас він пророкує дискусії навколо ратифікації коаліції, що дасть можливість Ющенку ще раз поставити питання про розпуск парламенту у зв'язку з тим, що коаліції не існує.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що "немає ніякої коаліції".

"Ця більшість повинна ще формалізуватись. А потім є ще 30 днів на переформатування уряду і переутвердження в парламенті прем`єр-міністра. Цікаво як це буде проходити. Є певні сумніви, що все пройде гладко", - сказав він.

Карасьов також відзначив, що у разі створення коаліції Партія регіонів перетвориться не просто на парламентську опозицію, а в політичну і соціальну опозицію.

"Ця політична сила може мобілізувати соціальний опір, спираючись на робітний рух, профспілки. Особливо це актуально в умовах кризи, яка вдарила по підприємствам Сходу і Півдня України. Партія регіонів може вимагати відставки уряду, розпуску парламенту і навіть покласти мандати", - передбачає Карасьов.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News