Тимошенко назвали епіцентром інтриг, а Ющенка з Януковичем – лузерами

Середа, 10 грудня 2008, 11:41

Обрання Володимира Литвина спікером і створення "коаліції трьох" є програшем президента Віктора Ющенка і лідера Партії регіонів Віктора Януковича, вважає директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

“Учора дуже сильно виграли Тимошенко, Литвин і “Наша Україна”, котра знайшла в собі сили спробувати ще раз узяти владу всупереч бажанню Ющенка, і дуже сильно програли Ющенко і Янукович”, - сказав він, повідомляє УНІАН.

Небоженко зазначив, що у вівторок Тимошенко була "основним епіцентром", навколо котрого зосередилися всі політичні інтриги.

“У неї був вибір - іти на створення коаліції з Партією регіонів, але вони вимагали від неї відмови не тільки від ідеалів Майдану, а також економічної влади, і, що саме головне, вони вимагали політреформу, за якої Янукович легко, безболісно, без ризиків і принижень ставав би президентом”, - сказав він.

За словами політолога, все це виявилося неприйнятним для Тимошенко, і вона звернулася до протилежної групи - “Нашої України”.

Небоженко зазначив, що президент зробив усе можливе для того, щоб союз БЮТ і “Нашої України” не відбувся, і “головне досягнення” Ющенка полягало в тому, що він став головою партії “Наша Україна”, що давало можливість йому "поставити стінку" між НУ-НС і БЮТ.

“Він спокійно виїхав до Прибалтики, знаючи чудово, що без нього НУ-НС нікуди не смикнеться. Але сталося несподіване для президента: не зважаючи на його шалений опір, НУ-НС у більшості своїй пішов на другу спробу створення коаліції Блоку Литвина-НУ-НС і БЮТ і виграв у цьому”, - сказав Небоженко.

Політолог зазначив, що кілька тижнів тому президент призначив себе керівником НУ-НС, а у вівторок відбулося вже зняття самого Ющенка з посади голови партії "Наша Україна".

“Якщо більшість блоку виступають проти свого лідера, котрий не хотів союзу між БЮТ і НУ-НС, то це означає, що він уже не керівник”, - сказав Небоженко.

На його думку, Ющенко потрапляє в дуже важку ситуацію, оскільки вперше за багато років у нього немає політичної організації, на яку він міг би спертися.

“Є “Єдиний центр”, але там свій лідер, є кілька дуже близьких родичів і друзів”, - додав він.

Небоженко вважає, що це різко змінює ситуацію і відсовує Ющенка "на периферію політичної боротьби, принаймні, в парламенті".

“На якийсь момент Тимошенко вдалося відновити навколо себе помаранчеву парламентську більшість. Як вона діятиме тепер, важко сказати, але, принаймні, в неї з`являється союзник - Литвин, який не приховував, що він не збирається бути термінатором парламенту і знищувати його. Він шалено чинитиме опір указам президента про дострокові вибори”, - сказав Небоженко.

Він вважає, що у Ющенка залишається тільки один шлях - негайно розпочати інтенсивні переговори з Партією регіонів щодо створення реальної коаліції, але коаліції не парламентського типу, а політичного - між колишнім "пропомаранчевим" президентом і "біло-блакитними".

Тимошенко, на думку політолога, тим самим відкриває для себе шлях і до президентських, і до дострокових парламентських виборів, "і ніхто не звинуватить її в зраді".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування