Нова коаліція придумала собі назву і "статут"

Четвер, 11 грудня 2008, 08:35

Нова парламентська більшість буде називатися коаліцією "Національного розвитку, стабільності й порядку".

Про це пише газета "Комерсант-Україна", ознайомившись із текст коаліційної угоди, яку фракція БЮТ передала фракціям "НУ-НС" і блоку Литвина 9 грудня, після обрання спікером Володимира Литвина.

Джерела газети у фракції "НУ-НС" стверджують, що спочатку представники БЮТ пропонували їм підписати коаліційну угоду, укладену між фракціями в грудні минулого року, однак "нашоукраїнці", зокрема заступник голови фракції "НУ-НС" Роман Зварич, поставилися до нього негативно. І БЮТ підготував новий варіант.

Угода про створення коаліції "Національного розвитку, стабільності й порядку" вмістилося на 13 сторінках і складається з двох частин.

У першій задекларовані принципи діяльності нової парламентської більшості і першочергових завдань. Зокрема, необхідність реформування практично всіх сфер державної політики, а також ухвалення закону про парламентську опозицію.

Окремо передбачена повна відмова учасників коаліції від проведення позачергових парламентських виборів і від голосування за рішення, які б забезпечували їх проведення.

Крім того, в угоді прописано, що "програма діяльності уряду, яка відображає програмні принципи коаліції", автоматично має бути підтримана більшістю, а фракції коаліції зобов'язуються "протягом тижня з моменту призначення голови Верховної Ради ухвалити програму дій уряду".

Друга частина документа – "Регламент діяльності коаліції" – складається з шести розділів.

За угодою, до складу коаліції входить більшість народних депутатів від конституційного складу ВР, а у випадку зменшення складу коаліції до чисельності депутатів меншої, ніж визначено Конституцією, діяльність коаліції припиняється. Таким чином, у БЮТ пропонують вважати коаліцію недійсною, якщо в ній менше 226 депутатів.

БЮТ також пропонує установити новий порядок узгодження і ухвалення законопроектів. Зокрема, відповідно до документа, коаліція підтримує тільки ті законопроекти і постанови, які пройшли узгодження в уряді або отримали схвалення ради коаліції.

Утім, у документі також зазначено, що незгода фракції-учасника коаліції підтримати законопроект чи інший проект рішення Верховної Ради є фактичним використанням права вето. Такі рішення, за винятком законопроектів, внесених опозицією, спікер не має права виносити на розгляд парламенту.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування