Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Коаліційну угоду підпишуть за 4 дні? "НУ-НС" ледь не розсварився

Четвер, 11 грудня 2008, 08:59

Фракція "НУ-НС" на закритому засіданні в середу розглянула текст угоди про створення коаліції з фракціями блоків Юлії Тимошенко і Володимира Литвина, підготовлений фракцією БЮТ.

Як пише газета "Комерсант-Україна", незважаючи на те, що в них одразу ж виникла безліч запитань, вони упевнені, що вже через чотири дні його підпишуть.

Один із присутніх на засіданні фракції "НУ-НС" розповів виданню, що в засіданні брав участь представник президента у Верховній Раді Петро Олійник, який повідомив, що Віктор Ющенко підтримує формування нової коаліції "із прозорими умовами її створення".

При першому ж обговоренні коаліційної угоди депутати висловили незгоду з низкою запропонованих пунктів. Олександр Третьяков виступив із критикою на адресу Романа Зварича, і їхній конфлікт ледь не закінчився кадровими перестановками, пише газета.

На питання Третьякова, чи візував Зварич коаліційну угоду під час переговорів із представниками фракцій нової більшості 9 грудня, останній, уникнувши відповіді, заявив, "що в такому тоні вести дискусію він не має наміру".

Це дало привід Третьякову вимагати від фракції розглянути питання зміни керівництва фракції – зняття В'ячеслава Кириленка з посади глави, а Зварича – з посади заступника голови фракції.

"Я згоден поставити на голосування це питання, але тільки за однієї умови – якщо голосування виявиться невдалим, ви складете свій депутатський мандат!" - заявив Зварич, звертаючись до Третьякова. На що той відповів: "Пане Зварич, припиніть істерику!".

У свою чергу, Ярослав Кендзьор, а також інші члени фракції, виступили з пропозицією зняти з посади заступника голови фракції Бориса Тарасюка.

Утім, пізніше депутати передумали розглядати кадрові питання і навіть не стали виносити на голосування питання, підписувати їм коаліційну угоду чи ні.

Єдине, до чого вони домовилися, – доопрацювати запропонований БЮТ текст коаліційної угоди, названий низкою депутатів "тим самим документом, який БЮТ до цього хотів підписати з Партією регіонів".

На думку Тараса Стецьківа, "цю коаліційну угоду можна взяти за основу". "Ми сьогодні цілий день працювали над нею. Думаю, найближчим часом зможемо представити її нашій фракції на підписання", - сказав він.

А Ксенія Ляпіна була категоричніша: "У цих паперах фактично нічого немає! Єдина конкретна норма – це регулювання системи державних закупівель. Все інше виписано вельми абстрактно. Угода нагадує документи з'їздів КПРС: "поглибити, розширити і просунути вперед". У регламенті, наприклад, записано, що ми взагалі нічого не можемо подавати на розгляд до Ради, якщо рішення не буде ухвалено в Кабміні. Нас цей пункт не влаштовує!"

За її словами, фракція наполягатиме на тому, щоб у документ були внесені пункти про принципи безпеки держави, питання європейської і євроатлантичної інтеграції, а також норми про мораторій на внесення змін до Конституції.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування