В 2010 будівництва взагалі не буде?

Четвер, 11 грудня 2008, 17:05

Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва".

За проголосувало 233 депутати.

"Якщо сьогодні мене запитають, чи це антикризовий закон, я скажу, що це не антикризовий закон, а закон, які трохи мінімізує ризики", - заявив під час розгляду проекту депутат Володимир Поляченко.

За його словами, "якщо не буде вжито радикальних заходів, в 2009-2010 роках будівництва не буде".

"За мою память такої кризи як зараз не було. Була в 90-х (криза), була раніше, але такої не було. Сьогодні падіння 10 % капіталовкладень. Поки що виконується квадратний метр житла, бо порядні будівельники роблять усе, щоб не зявилось нових "Еліт", - заявив Поляченко.

Відповідно до проекту, урядовою програмою пропонується виділити з бюджету кошти на добудову у 2008 році житла, яке має ступінь готовності більш як 70 відсотків; у 2009 році — на добудову житла, яке має ступінь готовності більш як 50 відсотків.

При цьому на період дії цього закону установлюється обмеження розміру кошторисного прибутку до 10 відсотків прямих і загальновиробничих витрат з будівництва і граничний рівень рентабельності 10 відсотків вартості матеріалів та виробів, зокрема будівельних конструкцій.

Також законом передбачається державна підтримка громадянам на придбання житла шляхом сплати державою першого внеску за громадянина у розмірі 30 відсотків вартості будівництва (придбання) житла.

Підставою для надання державної підтримки є рішення органу місцевого самоврядування або іншого уповноваженого органу.

Державна підтримка надається з розрахунку не більш як 21 кв. метр на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю загальної площі житла. Решту вартості житла сплачує громадянин, що уклав договір на будівництво та отримання житла за державної підтримки, – за власні кошти або за кошти іпотечного кредиту.

Умови здешевлення вартості будівництва житла створюються шляхом:

надання органами місцевого самоврядування в користування забудовнику земельної ділянки під будівництво житла без проведення аукціону. У цьому разі розмір орендної плати не може перевищувати ставку земельного податку;

звільнення будівництва житла від пайової участі (внеску) на розвиток інженерної,

транспортної та соціальної інфраструктур населених пунктів;

визначення архітектурно-планувальних та технічних норм житла;

здешевлення іпотечних житлових кредитів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування