Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

До Швейцарії тепер можна їхати з "шенгеном"

П'ятниця, 12 грудня 2008, 08:47

З п’ятниці, 12 грудня, Швейцарія офіційно стає членом Шенгенської зони.

Від півночі цього дня на кордонах Швейцарії з іншими країнами Шенґенської зони паспорти не перевірятимуть, повідомляє Радіо "Свобода".

При цьому суворий швейцарський митний контроль на кордонах зберігається – Швейцарія й далі не належить до єдиного митного простору з сусідніми країнами ЄС.

До весни наступного року скасування перевірки паспортів стосуватиметься тільки сухопутних кордонів Швейцарії – в аеропортах країни паспортний контроль на рейсах усередині Шенґенської зони скасують тільки 29 березня.

Але й за наявності контролю на повітряних кордонах правила перетину швейцарських кордонів будуть ті самі – право потрапити до Швейцарії матимуть, серед інших, громадяни третіх країн із чинним дозволом на перебування в країнах Шенґенської зони, зокрема, з єдиною шенґенською візою чи з правом на мешкання в одній із країн цієї зони.

Натомість уперше за 84 роки Швейцарія муситиме почати патрулювання раніше відкритого 41-кілометрового кордону з невеликим сусіднім князівством Ліхтенштейн, яке приєднається до Шенґенської зони, як очікують, на рік пізніше.

Рішення про приєднання Швейцарії до "Шенгену" було схвалено наприкінці листопада на засіданні змішаного комітету в рамках засідання Ради міністрів з питань юстиції та внутрішніх справ Євросоюзу. Швейцарія стане 25 членом Шенгенської угоди.

При цьому у лютому наступного року участь Швейцарії в Шенґенській зоні можуть зупинити, якщо на загальношвейцарському референдумі 8 лютого переможуть прихильники обмежень на вільне пересування робочої сили, які прагнуть закрити вільний доступ до Швейцарії претендентам на працю з найновіших країн ЄС – Болгарії і Румунії.

Шенгенська угода, підписана у 1985 році у місті Шенген, ліквідує контроль на внутрішніх кордонах країн Євросоюзу. Громадяни країн-членів ЄС і особи, які перетинають внутрішні кордони на території дії угоди, мають свободу пересування в межах "Шенгену".

До складу країн-учасниць Шенгенського договору зараз входять: Австрія, Бельгія, Данія, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Угорщина, Латвія, Литва, Німеччина, Греція, Італія, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Іспанія, Швеція, Словаччина, Словенія, - а також Ісландія і Норвегія.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували НПЗ
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...