Росія збирається прислати генерала замість Черномирдіна?

Понеділок, 15 грудня 2008, 09:44

Цього тижня в Держдуму Росії будуть внесені документи для призначення губернатора Московської області Бориса Громова послом Росії в Україні.

Про це в понеділок пише Газета.Ru з посиланням на джерело, близьке до структур СНД.

Так, за даними газети, заяву про добровільну відставку Громов уже написав.

Нинішній російський посол у Києві Віктор Черномирдін, за даними видання, буде відкликаний за станом здоров'я. За деякою інформацією, він переніс певний час назад складну операцію.

Оголошення про відхід губернатора на дипломатичну роботу можливе вже в понеділок, 15 грудня.

Відповідно до існуючої процедури кандидатуру посла перед призначенням мають розглянути в закритому режимі комітети з міжнародних справ Держдуми і Ради федерації, а оскільки мова йде про главу дипмісії в Україні, то своє схвалення повинні дати і комітети зі справ СНД обох палат.

Після цього агреман на призначення має видати Київ.

Одержати коментарі прес-служби Громова не удалося.

На думку незалежного політолога Дмитра Орєшкіна, у випадку призначення Громова Росія збереже жорсткий тон у відносинах з Україною.

У той же час інший політолог Станіслав Бєлковський вважає, що це призначення свідчитиме про те, що "відносини двох країн знаходяться в точці замерзання".

"Громов ніяк не пов'язаний з українськими елітами, ніяк ними не сприймається, і навряд з його переїздом в Україну відбудуться якісь прориви", – припустив він.

На думку Бєлковського, сама природа відносин між українською і російською елітою інша, і колишній підхід, коли посланником Москви працює політик, який робив кар'єру ще в радянський час і розраховує виключно на особисті зв'язки, перестав працювати з часів "жовтогарячої революції".

Бєлковському заперечив глава центра МДУ по вивченню пострадянського простору Олексій Власов. "Призначення Громова – сильний і серйозний хід, не так легко знайти важковаговиків на цю посаду". У той же час політолог зазначив, що не варто розраховувати, що Громов з ходу поліпшить відносини.

А директор Міжнародного центру політ експертизи Євген Мінченко вважає, що обговорювана кандидатура "не викликає ні відторгнення, ні захвату".

У якомусь сенсі Україна Громову знайома. У 1989–1990 роках після виводу радянських військ з Афганістану генерал командував Київським військовим округом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...