В Огризка не проти "карти росіянина", але є деталь

Понеділок, 15 грудня 2008, 13:57

У Міністерстві закордонних справ України вважають відповідною міжнародній практиці ініціативу окремих російських депутатів щодо введення "карти росіянина", у тому числі для громадян України - росіян.

Про це заявив керівник прес-служби МЗС Василь Кирилич на брифінгу в понеділок у Києві, повідомляє "Інтерфакс".

"Карта співвітчизника не є новелою в міжнародній практиці", - сказав Кирилич. Як приклад він нагадав існування "карти поляка" у Польщі для іноземних громадян, що надає окремі права, зокрема право на пільги в проїзді в громадському транспорті в країні.

За словами Кирилича, "це нормальна міжнародна практика, яка спрямована на поліпшення умов адаптації іноземних громадян в окремій державі".

"Однак є одна ключова деталь – визначення статусу співвітчизника ніяк не повинно означати, що він є рівним за умовами до громадян Росії", - сказав він.

"Карта росіянина", у випадку ухвалення законопроекту, чітко визначить статусний стан росіян, що проживають за межами РФ. Відповідно до проекту закону, росіяни, які живуть за кордоном, але вважають себе частиною Росії, одержать документ, що надає низку привілеїв, якими користуються громадяни Росії на території своєї держави.

Одне з головних завдань, які покликаний вирішити пропонований закон, полягає в тому, щоб на офіційному рівні зафіксувати і закріпити російську ідентичність співвітчизників за кордоном, зазначає агентство.

Зокрема, власники "Карти росіянина" отримують наступні преференції: право на отримання безкоштовно довгострокової багаторазової візи на необмежене в часі перебування в Росії, право працювати в Росії без необхідності отримувати дозвіл на роботу, право займатися в Росії підприємницькою діяльністю на тих же підставах, що й російські громадяни.

Крім того, власники "Карти росіянина", відповідно до законопроекту, одержать право здобувати освіту в Росії на загальних підставах з російськими громадянами, право отримувати допомогу від Росії на третю, четверту і наступну дитину, що народилася в родині, право отримувати в екстрених випадках безкоштовну медичну допомогу на загальних підставах з російськими громадянами.

Також "Карта росіянина" гарантує надання переваг при отриманні російського громадянства.

Разом із привілеями є і зобов'язання: "Власники "Карти росіянина" здобувають і велику відповідальність за примноження і процвітання Росії, за збереження самобутньої російської цивілізації. Для кожного з них Свята Русь, своя Вітчизна є відтепер предметом особливої гордості, турботи і захисту".

Для тримання карти необхідно: володіння російською мовою, відданість російським звичаям і традиціям, православне віросповідання чи поважне ставлення до православ'я, участь у діяльності громадських організацій чи в акціях із захисту російської мови, освіти і культури, історії Російської держави, російського народу, наявність заслуг (нагород) перед Росією у того, хто звертається за "Картою росіянина", чи у його батьків і прабатьків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...