Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"НУ-НС" домігся, щоб коаліція не змінювала Конституцію

Вівторок, 16 грудня 2008, 09:26

Остаточний варіант тексту коаліційної угоди, який у понеділок розглядався на засіданні фракції "НУ-НС", істотно відрізняється від початкового.

Зокрема, як пише "Комерсант-Україна", на вимогу "НУ-НС" у ньому з'явився пункт про заборону на внесення змін до Конституції, а також про вступ до НАТО.

За рахунок поправок, внесених у початковий варіант, запропонований фракцією БЮТ, текст документа збільшився у півтора рази. Незмінними залишилися параграфи, що стосуються керівних органів коаліції й етики депутатів, а також назва коаліції – "Національного розвитку, стабільності і порядку".

У той же час, були враховані всі принципові вимоги "НУ-НС", у тому числі ті, які досі викликали розбіжності між фракціями.

У документі з'явився пункт про відмову учасників коаліції від внесення системних змін до Конституції, а саме – "у частині міжінституційних відносин". Тим самим вони погодилися не розглядати перерозподіл повноважень між президентом і Верховною Радою.

На закріпленні цього положення наполягли депутати фракції "НУ-НС", які представляють партію "Наша Україна". "На цьому пункті наполягав президент, який боявся цих змін, і БЮТ погодився прийняти його", - розповів Юрій Кармазін ("НУ-НС").

Ключові зміни внесені й у регламент діяльності нової коаліції.

"Сторони не мають права вето на кадрові пропозиції фракцій у рамках погоджених квот", - такий пункт з'явився в коаліційній угоді за пропозицією БЮТ, зокрема, заступника голови фракції Андрія Портнова.

Крім іншого, з документа виключені пункти щодо формування і діяльності коаліції – зокрема, про те, що до складу коаліції має входити не менше 226 депутатів. Таким чином, сторони фактично погодилися з тим, що коаліція може вважатися легітимною, навіть якщо в ній залишається менше 226 депутатів.

Немає в регламенті коаліції і пункту про необхідність узгодження з урядом законопроектів і постанов, внесених на розгляд у ВР депутатами більшості. Вони мають бути затверджені лише на раді коаліції.

Крім того, в угоді розписані пріоритетні завдання коаліції в різних сферах.

Так, заявлений намір провести системну реформу органів прокуратури і ввести "децентралізовану і доступну для людини систему судочинства з посиленими елементами суддівського самоврядування". Також зафіксоване зобов'язання зробити органи внутрішніх справ не силовим, а цивільно-правовим відомством.

Крім того, говориться про зобов'язання сторін поліпшити фінансування армії і виділити кошти на переведення її на професійну основу, посилити відповідальність за прояви сепаратизму, а також "подолати залежність української економіки від зовнішнього енергетичного монополізму".

Пріоритетним вектором зовнішньої політики коаліція пропонує визначити курс на європейську і євроатлантичну інтеграцію. Разом з тим, прописано, що вступ України в НАТО може бути здійснений за умови ухвалення цього рішення на всеукраїнському референдумі.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
Усі новини...