Група Фірташа "зіграла на амбіціях" Януковича - і з Тимошенко не склалося?

Вівторок, 16 грудня 2008, 10:44

Депутат від БЮТ Сергій Міщенко заявляє, що переговори про створення коаліції БЮТ із Партією регіонів не увінчалися успіхом через амбіції Партії регіонів.

"Переговори вели лідери (БЮТ) – Тимошенко і Турчинов", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дело", опублікованому у вівторок.

"Нас не приваблювали безглузді питання про зміну Конституції, можливі розширення повноважень Віктора Януковича як майбутнього президента аж до обрання своїми указами суддів, генпрокурора. Наші лідери на це не пішли", - сказав Міщенко.

"Ми могли їм радити щось на засіданнях фракції, але всі стратегічні моменти були в руках лідерів БЮТ. Тому я думаю, що сильний напір на нашу політсилу Віктора Федоровича не дав нам створити коаліцію", - додав він.

Міщенко визнав, що про зміни в Конституцію першими заговорили члени БЮТ: "Так. Але не в тому контексті (що ПР). Щоб вийти з політичної кризи, ми заговорили про це. Тому що ми зайшли в глухий кут. Ми розробляємо свої пропозиції для змін у Конституцію. Але робимо це, щоб чітко знати, що виконує президент, Кабмін, місцеві влади і як потрібно провести судову реформу".

Міщенко запевнив, що ідея обирати президента в парламенті йшла не від БЮТ: "Правда, нам хотіли це нав'язати, щоб створити коаліцію, але ми відмовилися".

За його словами, у Партії регіонів "до кінця думали, що буде коаліція двох". "Вони побачили, що амбіції деяких їхніх депутатів і фінансових груп стали вищі, ніж загальнопартійні. 90% фракції Партії регіонів були все-таки за створення коаліції і за пом'якшення умов вступу в неї", - сказав бютівець.

"А інша група говорила Віктору Федоровичу, що, навпаки, треба поводитися жорстко, щоб знайти абсолютну владу і змінити прем'єра", - додав Міщенко, зазначивши, що "там уже відіграють провідну роль не Ринат Ахметов і Борис Колесніков", а "Сергій Льовочкін, який орієнтується на групу Дмитра Фірташа".

"Ось і все. Ця група зіграла на амбіціях Віктора Федоровича. Це моя особиста думка. Я знаю, що більшість депутатів були проти цієї групи, там навіть до скандалів доходило", - сказав Міщенко.

Він також зазначив, що "Янукович не каже нічого поганого про секретаріат президента і навпаки". "Ющенко знав, що амбіції Януковича не дадуть йому об'єднатися з Тимошенко. І вони усе робили, для того щоб розхитати Кабмін, парламент і такі переговори з нами завести в повну політичну кризу, переформатувати парламент і забрати уряд", - сказав Міщенко.

"Регіоналів" цікавить лише абсолютна влада. Їм цікаво мати президентство, прем'єрство і свою більшість у парламенті. Амбіції у них надто великі, щоб підносити снаряди. Тому коаліція "НУ-НС", БЮТ і Блоку Литвина – для нас кращий варіант...", - сказав також бютівець.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування