У Ющенка попросили Тимошенко не торгувати трубою

Вівторок, 16 грудня 2008, 13:00

Україна має достатньо механізмів для розрахунку за газ, окрім передачі Росії газотранспортної мережі.

Про це заявив керівник Головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, президент занепокоєний ситуацією у сфері газопостачання.

"Критична ситуація спричинена в першу чергу фінансово-економічним станом НАК "Нафтогаз України". Поглиблює її той факт, що проблеми з боргом перед російськими партнерами вирішуються Урядом у режимі надзвичайної ситуації, замість послідовних системних дій, спрямованих на його недопущення", - зазначив Жуковський.

"Свідченням неефективності урядової політики стала кризова ситуація у Києві, який на три дні залишилися без гарячого водопостачання та опалення. Вона є неприпустимою, враховуючи рівень сплати за отриманий газ для всіх категорій споживачів, який станом на 10.12.2008 складає 97,6%. Водночас загальна заборгованість зросла на 734,1 млн. грн.", - цитує чиновника прес-служба.

За словами Жуковського, заборгованість перед постачальниками не можна пояснити внутрішніми неплатежами.

"Загальна сума боргу, підтверджена актами, складає 1,658 млрд. доларів. Саме цей факт зумовлює слабку позицію України у переговорах щодо газопостачання на 2009 рік. До того ж, Уряд не виконав директиви, затверджені президентом України, згідно яких ціна на газ на 2009 рік мала бути узгоджена ще у вересні. Через це остаточна ціна може буде підвищена попри світові тенденції зниження", - зазначив чиновник.

За його словами, ситуація може максимально загостритися, якщо уряд Тимошенко планує розраховуватися за борг українськими активами. Адже за інформацією ЗМІ такий сценарій обговорювався між прем'єр-міністром України Тимошенко і керівником уряду РФ Путіним під час зустрічі у Кишиневі.

"Найбільш привабливими з національних активів є газотранспортна система України. Відтак логічно зробити висновок, що дії Уряду спрямовано на створення штучного боргу НАК "Нафтогаз України" перед структурами РФ, який має бути погашено шляхом передачі їм в управління газотранспортних мереж", - зазначив Жуковський.

"Президент вважає згаданий сценарій загрозливим для національної безпеки і наголошує на його неприпустимості. Уряд має вирішити цю проблему за рахунок внутрішніх інструментів. Україна має достатньо газу у підземних сховищах. Окрім того, у разі необхідності може бути використано кредит МВФ для закупівлі НАКом необхідного обсягу валюти", - наголосив чиновник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...