Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Моряки з "Фаїни": "Потрібно зробити все, щоб цього тижня нас звільнили"

Вівторок, 16 грудня 2008, 13:50

Моряки з "Фаїни" нарікають, що переговори про звільнення екіпажу судна "Фаїна" закінчені, однак викуп, визначений у сумі 3 мільйони доларів, не платять.

Газеті "Сегодня" вдалося зв'язатися з судном і поговорити з капітаном Віктором Нікольським, другим помічником капітана Олександром Присухою і старшим механіком Олексієм Хархалупом.

"Переговори нібито закінчені і ціна призначена – це 3 мільйони. Але необхідну суму за нас не платять, хоча проблем із передачею бути не повинно. Гроші можна виплатити через американське військове судно, яке нас отут охороняє", - сказав Нікольський.

"Ми живемо тільки надією, що незабаром пірати одержать необхідну суму грошей і ми повернемося додому. Адже дизельне паливо закінчується. Його вистачить максимум до вихідних. Після його закінчення пірати почнуть застосовувати жорсткі заходи щодо нас. Вони будуть нервувати і можуть почати нас бити", - додав він.

За його словами, він, Присуха і Хархалуп постійно знаходяться на містку, а основна команда – 17 осіб – замкнена в маленькій каюті, до них іноді пускають розповісти про хід переговорів, а якщо ті хочуть погуляти, то капітан домовляється з командиром піратів (Мухамедом), і ті організовують прогулянку "під наглядом солдатів".

"Страшно, що в нас закінчилася вода. Доводиться митися солоною. Щоб не вмерти від спраги, ми збираємо воду, що стікає з кондиціонера, і п'ємо її і трохи обмиваємося", - розповів, у свою чергу, Присуха.

Нікольський спростував, що на кораблі кілька тижнів тому був бунт. За його словами, у моряків склалися "гарні відносини" з піратами, тільки коли кінчалося паливо, їжа чи вода, "вони ставали дуже нервовими".

За словами Нікольського, піратам від 25 до 30 років, їх "близько 40 осіб, і усі вони дуже добре озброєні", англійською говорить тільки командир. "Усі пересування по судну строго контролюються. Вони всі мусульмани із Сомалі, часто моляться", - додав він.

Капітан сказав, що моряків нормально годують: "Пірати дають нам те ж, що й самі їдять. Провізію нам постійно підвозять (судно знаходиться у 7 милях від берега)". А Присуха додав: "У нас ще є м'ясо, яловичина і свинина. Мухамед привіз нам макарони і картоплю з берега".

За їхніми словами, усі моряки живі, ті, хто знаходиться на містку, почуваються добре. "А ось хлопцям, замкненим у маленькій каюті, дуже погано – і духовно, й фізично. У нас тут дуже спекотно, а в каюті взагалі можна збожеволіти", - сказав Присуха. Він додав, що "моряки стали там нервовими, навіть між собою почали сваритися".

"У нас почали сильно боліти шлунки. Люди не можуть рухатися, починаються спазми шлунка, а з рота іде кров. Через те, що вони не рухаються, у них атрофувались м'язи, і вони практично не можуть ходити. Коли їх виводять прогулятися – вони проходять 10-20 метрів і сідають через сильні болі в ногах. Раніше на прогулянку їх виводили 3-4 рази на місяць, а зараз вони вже самі не хочуть виходити на вулицю", - сказав Присуха.

Зброя ж, за словами Нікольського, усе ще на борту: "Її ніхто не чіпав. Танки вивантажити із судна неможливо. Пірати оглядали зброю, але нічого не взяли. Вантаж ми везли в Кенію".

Він поскаржився, що моряки жодного разу не говорили з близькими: "У нас відключені вихідні дзвінки через те, що немає грошей на рахунку. Судновласник рахунки не оплачує, і телефон тільки приймає вхідні дзвінки. Сам судновласник нам уже дуже давно не дзвонить".

"Ми спілкувалися з ним, коли нас тільки захопили, і він обіцяв, що нас звільнять через 2-3 дні. Але пройшло вже два з половиною місяці! Коли в нас ще були гроші на рахунку, ми намагалися подзвонити в офіс, але він не захотів з нами розмовляти. А помічниця, яка поговорила з нами, постійно намагалася покласти слухавку", - сказав капітан.

А Присуха додав: "Судновласник дзвонив нам 2 чи 3 рази. Зв'язувалася з нами в перший місяць і омбудсмен Ніна Карпачова. Тепер же вже півтора місяці про нас усі забули".

Моряки попросили передати їхнім рідним: "Ми поки ще живі, але потрібно зробити все, щоб цього тижня нас звільнили".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування