Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк виклав принципи своєї "ще не партії"

Вівторок, 16 грудня 2008, 15:21

Член фракції "НУ-НС" Арсеній Яценюк виклав основні принципи діяльності новоствореної ініціативи "Фронт змін".

Про це йдеться у його статті, опублікованій в газеті "День", де він виклав "17 викликів за 17 років незалежності", повідомляє УНІАН.

Яценюк вважає, що сьогодні найважливіший виклик для України – це збереження демократії. Також екс-спікер переконаний, що Україна має бути парламентсько-президентською республікою. "Наша держава не буде мати ні Царя, ні Царицю. Українське суспільство цього не сприймає", – вважає він.

На думку Яценюка, сьогоднішня економічна криза стала іспитом для політиків, які 17 років мали мандат на управління країною і завдяки яким ця економічна криза була спровокована.

"Скажу відверто: економічне цунамі - безжалісне, і система влади країни до нього була не готова, а й часто-густо додавала дров у багаття", - пише екс-спікер.

"Відсутність внутрішнього ринку, залежність від зовнішнього сектору, політичні та соціальні феєрверки на догоду політикам за рахунок державного бюджету, витрачання більше заробленого, відверта економічна брехня – ось корені української економічної кризи, але і це можна подолати", – заявляє депутат.

Яценюк вважає, що національна ідея має спиратися на національний капітал. За його словами, важливо, що за роки незалежності України національний капітал був сформований, хоча історія його формування різна. На його думку, тепер цей капітал треба зберегти.

Також Яценюк зазначає, що принцип зміни поколінь має бути основоположним в українській політиці. Депутат зауважує, що сьогодні основні елементи української політики - це "змови, візантійщина і зради". Однак Яценюк пропонує "прості рецепти" боротьби з цими явищами.

На його думку, слід змінити виборчу систему і запровадити відкриті списки на виборах до Верховної Ради, змінити депутатську недоторканність, запровадити відповідальність депутатів перед виборцями.

Але він попереджує, що влада на це не піде і "тому тільки зміна політичної еліти стане тими ліками, які допоможуть назавжди одужати від цієї хвороби".

Що стосується зовнішньої політики, Яценюк пропонує відверто визнати, що шлях до Євросоюзу дуже далекий і тривалий. "Але на цьому шляху ми маємо бути цікаві один одному. Україна не має проситися, а Україна має бути запрошена. Ми не отримаємо зовнішнє визнання без внутрішніх змін", – переконаний він.

Депутат також підкреслює, що в українській зовнішній політиці є багато труднощів, проте базова проблема тільки одна - це відносини з Росією. Крім цього, Україна мусить вийти на абсолютно новий рівень спілкування з новою Американською адміністрацією.

"Українська присутність за кордоном має бути усюди, де є економічний та політичний інтерес, і співпрацювати з усіма, окрім тих, хто фінансує тероризм та розповсюджують ядерну зброю", – переконаний політик.

Яценюк підкреслює, що після поїздок по регіонах та зустрічей з людьми відчув суспільний запит на новий формат і тому розпочинає ініціативу "Фронт змін". "Поки що це не партія. Але партія буде. Партія, яка збудована знизу. Партія, яка не має акціонерів, та яка не має вождя. Ці виклики мусять нас об'єднати та мобілізувати", – зазначає політик.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
15:06
ОПЕК пропонує Намібії підтримку з надією на її приєднання до організації
15:02
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв відправити мобілізованого в тил
14:57
ЗМІ: Франція пропонує ЄС нові санкції для боротьби з російською дезінформацією
14:55
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який збив на смерть нацгвардійця 
14:54
УВАГАМи зібрали мільйон🔥 Звернення Севгіль Мусаєвої
Усі новини...