"Газпром" і "Нафтогаз" не досягли прогресу

Вівторок, 16 грудня 2008, 18:46

Черговий раунд переговорів керівництва "Газпрому" і НАК "Нафтогаз" не приніс результатів.

"Відбувся черговий раунд переговорів. Помітного прогресу досягнуто не було. Переговори будуть продовжені", - повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на управління інформації "Газпрому".

Як відомо, глави російського та українського урядів 2 жовтня підписали меморандум про співробітництво в газовій сфері.

Одним із ключових положень документу є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року.

При цьому "Газпром" зберігає можливість продавати прямо кінцевим споживачам України 7,5 млрд. куб. м газу в рік.

Документом також підтверджено намір поетапного переходу на ринкові, економічно обґрунтовані і взаємопогоджувані ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу по її території.

Умовою виконання положень меморандуму є повне погашення "Нафтогазом" усієї наявної заборгованості за поставлений газ.

Наприкінці листопаду керівник НАК Олег Дубина домовився з главою "Газпрому" Олексієм Міллером про те, що "Нафтогаз" до 1 грудня погасить швейцарському трейдеру RosUkrEnergo заборгованість за газ, що складає близько 550 млн. доларів.

За даними RosUkrEnergo, на 2 грудня НАК перерахувала 268,7 млн. доларів і їй необхідно ще заплатити 2,195 млрд.

Швейцарський газотрейдер також повідомив, що в грудні обсяг постачань "Нафтогазу" оцінюється в 862,3 млн. доларів, які необхідно заплатити до кінця року.

"Газпром", у свою чергу, донедавна заявляв, що у випадку несплати боргу, він змушений буде підвищити з 1 січня ціну газу для України з 179,5 доларів за тис. куб. м до 400 доларів.

Однак заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв 12 грудня повідомив, що компанія запропонувала Києву компромісне рішення по врегулюванню газової заборгованості України. Деталі запропонованого компромісу поки не відомі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування