Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравчук хоче, щоб "всенародний" президент відповідав за все

Середа, 17 грудня 2008, 10:53

Перший президент України Леонід Кравчук виступає за всенародне обрання президента за умови, що той буде нести відповідальність за усе, що відбувається в країні.

Про це він сказав у інтерв’ю газеті "День", коментуючи ідею обрання президента депутатами у Верховній Раді зі внесенням відповідних змін до Конституції.

"Я виступаю за те, щоб президента обирали всенародно. Однак у такому випадку нехай президент (як, наприклад, у США) відповідає за економіку, за політику, за духовність – за все. Не може всенародно обраний президент ні за що не відповідати", - сказав Кравчук.

"Більш того, вони навіть зробили все, щоб імпічмент йому оголосити було неможливо. Це як так? Якщо ми схиляємося до того, що народ хоче обирати президента, нехай це буде президентська держава, в якій президент не просто критикує інших, але й сам щось робить і несе за цю діяльність відповідальність", - наголосив екс-президент.

Кравчук зазначив, що "це ще крутії (другого президента України Леоніда) Кучми так повиписували повноваження, що крайнього не знайдеш удень з вогнем".

"Виходить, що уряд за все відповідає, але є при цьому хлопчиком або дівчинкою для биття. Не сподобалися прем’єрські рішення? Президент відразу накладає вето. Десятки постанов скасовуються... Хто в нас у країні розумніший – уряд чи президент? Виходить, президент. Так нехай не просто зупиняє чиїсь рішення, нехай керує країною", - додав він.

Кравчук нагадав, що чинну Конституцію ухвалював свого часу парламент, який, згідно з Основним Законом, і вносить до нього зміни.

"Парламент – є парламент, голосування – є голосування, і ні ви, ні я нічого тут зробити не зможемо", - сказав він, коментуючи припущення, що кількома голосуваннями фракцій Партії Регіонів та Блоку Юлії Тимошенко могла бути змінена Конституція без врахування волі народу – і президента обирали б у парламенті.

"Скажіть, будь ласка, а хіба підтримав би сьогодні наш народ ту Конституцію, яка чинна сьогодні? [...] І я не вважаю. Виходить, що ми живемо за Конституцією, яку напевно не підтримала б більшість людей", - зазначив Кравчук.

На зауваження про те, що парламент тодішній і теперішній – це абсолютно різні речі, різний якісний склад, цінності та пріоритети, Кравчук зазначив:

"В такому випадку, давайте договорювати до кінця. Давайте скажемо про якість президента, про якість прем’єра, про якість голови Верховної Ради. Якщо ми жорстко оцінимо їх усіх, то прийдемо до висновку, що нам необхідно терміново телефонувати на Марс і запрошувати звідти керівників".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування