Ющенко стурбований "зривом" гривні і готує "стабілізатор"

Середа, 17 грудня 2008, 16:29

Президент Віктор Ющенко стурбований ситуацією із девальвацією гривні і готує план дій щодо покращення ситуації на валютному ринку.

Про це заявив на брифінгу у середу керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський, повідомляє прес-служба президента.

"Буде вироблено чіткий план дій і вже найближчим часом ми зможемо побачити його втілення у життя", - сказав він.

Жуковський зазначив, що в середу гривня подолала черговий "психологічний рівень - 9 гривень за 1 долар США".

"Відбувся черговий "зрив" курсу, такий самий, як ми спостерігали наприкінці листопада коли вже було враження, що встановилася певна рівновага. Сьогодні на валютно-обмінному ринку ми вже подолали рівень дев'ять гривень, як мінімум, по заявках, які виставляються на купівлю валюти", - сказав він.

Жуковський підкреслив, що НБУ врахував не всі пропозиції президента щодо стабілізації ситуації, які були ним висловлені раніше.

Зокрема, за його словами, не було враховано пропозиції щодо створення робочої групи із фахівців банків, митників та Держфінмоніторингу із проведення постаудиту заявок на купівлю валюту, які надавалися банками та клієнтами.

"Оскільки у нас сьогодні є суттєва невідповідність обсягів попиту, які надаються та на ринок та обсягів імпорту, який фактично перетинає кордон. Таким чином, мають місце суттєві спекуляції", - зазначив Жуковський.

Крім того, за його словами, є певна залежність між обсягами рефінансування НБУ та валютообмінним курсом.

"У нас є підозра, що все ж таки існує механізм, відповідно до якого частина коштів, які надаються банків у вигляді рефінансування, потрапляє на валютний ринок і створює таким чином додатковий тиск на курс", - сказав Жуковський.

Він також підкреслив, що значний вплив на курс чинить бюджетна політика.

За його словами, у секретаріаті президента розроблено низку першочергових заходів для урегулювання ситуації.

"Ця сукупність заходів є дещо відмінною від поточної філософії, яка пропонувалася президентові України фахівцями Нацбанку та МФВ. І суттю цих заходів буде утримання стабільного курсу. Я думаю, що вже протягом двох тижнів ми будемо мати реальне розуміння того, чи ми утримали рівноважний курс", - сказав Жуковський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...