Чорномирдін не прогнозує Новий рік з газовим присмаком

Середа, 17 грудня 2008, 19:02

Посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін прогнозує, що газовий конфлікт, який виник між Києвом і Москвою, може бути вирішений до кінця 2008 року.

На питання про можливість повторення ситуації, коли Росія перекривала газовий вентиль для України в переддень Нового року, Чорномирдін відповів: "Не думаю...".

Разом з тим, на прес-конференції, що проходила в Києві в середу, дипломат підкреслив, що головною проблемою в газовому конфлікті між Києвом і Москвою є питання боргів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Перший раз ситуація з відключенням газу відбулася в 2005 році, але потім якось вирішили... цю ситуацію ми увесь час перетягали: у 2006-му, у 2007-му... тепер закінчується 2008 рік", - зазначив Чорномирдін.

Посол підкреслив, що у випадку, якщо Україна "розрахується по своїй грошовій заборгованості перед "Газпромом", усі питання будуть вирішені".

Крім того, Чорномирдін висловив думку, що "ніщо не перешкодить Чорноморському флоту РФ продовжити базування в Криму до 2017 року".

"Я не думаю, що хтось сьогодні, коаліція або не коаліція, зможе перешкодити базуванню Чорноморського флоту РФ до 2017 року", - сказав Чорномирдін.

Дипломат нагадав, що всі норми про базування Чорноморського флоту регулюються Великим договором, підписаним між Україною і Росією.

За словами посла, з огляду на те, що "жодна зі сторін не заявила про свій намір перервати Великий договір, термін якого минав у жовтні поточного року", він автоматично продовжений.

Таким чином, за словами Чорномирдіна, всі юридичні і правові питання перебування Чорноморського флоту "можуть регулюватися тільки в рамках цього Великого договору, а також у рамках спеціальної комісії по Чорноморському флоту, що існує з 1998 року".

Як відомо, у коаліційній угоді БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина передбачена розробка нормативно-правових актів про визначення юридичного статусу базування російського Чорноморського флоту в Севастополі і розробку порядку його перебування в Україні до 2017 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування