Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В архівах Росії "немає жодного натяку на геноцид" українців у 1930-ті роки

Четвер, 18 грудня 2008, 09:30

У російських архівах немає жодного натяку на політику геноциду українського народу в зв'язку з голодом 1930-х років.

Про це заявив начальник Управління реєстрації й архівних фондів ФСБ Росії, генерал-лейтенант Василь Христофоров, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ученими (і не тільки російськими) безумовно доведено, що в 1932-1933 роках у СРСР був голод. Так, був, але не тільки в Україні", - зауважив Христофоров.

За його словами, "архівні документи однозначно свідчать, що ніякого цілеспрямованого геноциду стосовно українського народу не було".

"Ми не знайшли жодної вказівки, навіть жодного натяку на цілеспрямоване ведення політики геноциду українського народу", - додав Христофоров.

Він повідомив, що з архівів ФСБ передано величезну кількість документів з цієї проблеми російським та іноземним дослідникам. Усі ці матеріали опубліковані, і з ними можуть ознайомитися всі бажаючі.

"Голодомор - це український винахід. Українська сторона намагається довести, що голод 1930-х років був актом геноциду сталінського керівництва відносно українців", - підкреслив Христофоров.

Начальник управління архівів ФСБ Росії нагадав, що в цілому наприкінці 1920-х, початку 1930-х років ситуація в сільському господарстві була дуже складною - колективізація, розкуркулювання, посуха.

Але, за його словами, постраждало не тільки українське населення. Постраждало населення Казахстану, Поволжя, Краснодарського краю, Північного Кавказу.

"Я не прихильник спекулювати на цифрах потерпілих. Українська сторона число потерпілих збільшує з року в рік. Це, щонайменше, некоректно", - сказав Христофоров.

Він повідомив, що в Росії опубліковано велику кількість документів по голоду 1930-х років задовго до того, як українські політики почали піднімати тему Голодомору.

У числі фундаментальних збірок з цієї проблеми він назвав такі, як "Трагедія радянського села. Колективізація і розкуркулювання. 1927-1939" (у п'яти томах) і "Радянське село очима ВНК-ОДПУ-НКВС. 1918-1939" (у чотирьох томах), у яких у всій повноті представлена аграрна політика радянського керівництва тих років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...