ЮЩЕНКО РОЗПОВІВ, ЯКУ БІЛЬШІСТЬ В ВР ВІН ХОЧЕ

Четвер, 18 грудня 2008, 11:15

Президент Віктор Ющенко вважає, що в парламенті зараз потрібна ситуативна більшість, а не коаліція.

Про це Ющенко заявив в інтерв’ю, опублікованому в газеті "Україна молода" у четвер.

"Результати останніх парламентських виборів показали, що "рахунок" фактично 1:1. Різниця у два голоси є дуже нестабільною. Тому якщо ми маємо на меті формувати послідовну, прогнозовану політику, треба мінімізувати протиріччя між таборами", - вважає Ющенко.

"Я не кажу, що це буде ідеологічно єдиний "клуб", але принаймні в тих питаннях, які стосуються економіки, антикризових дій, логіки конституційного процесу ми повинні шукати толерантність і порозуміння", - додав він.

На його думку, подальші протиріччя нічого, крім краху, не дадуть.

"Я переконаний і казав про це демократам: треба шукати порозуміння на найбільш прикладних питаннях, які б на місяців чотири–п’ять дали відповідь, як стабілізувати ситуацію", - сказав він.

"Постановка питання про коаліцію, незалежно від її складу, поляризує парламент. Одна сторона, як чуми, боїться коаліції між Партією регіонів і БЮТ, пояснюючи це тим, що в такої коаліції немає ідеології, що вона небезпечна для наших європейських інтересів, для безпекової та гуманітарної політики. Хоч як дивно, ці сили — Партія регіонів, комуністи, БЮТ — дуже близькі. Політика такої більшості буде швидше соціал–популістична, і загальної довіри нації не отримає", - в той же час сказав Ющенко.

"З іншого боку, якщо говорити від тієї частини фракції "НУНС", що вихована на ідеології "Нашої України", ми не можемо поділяти той економічний курс, який проводить чинний прем’єр", - наголосив він.

Ющенко назвав це "політикою популізму, яка призводить до перманентних криз".

"У нас просто по–людськи немає довіри. Коаліційні угоди підписуються не для того, щоб їх виконувати, а тільки для шоу–маневру — знаючи, що незалежно від тексту жоден серйозний пункт виконаний не буде", - наголосив він.

"Тому відповісти на ті виклики, з якими ми зіштовхнулися внаслідок внутрішньої і привнесеної ззовні кризи, парламент може за умови толерантної співпраці всіх сил, які в ньому представлені", - наголосив Ющенко.

"Треба думати не про те, як збудувати коаліцію, щоб розірвати Верховну Раду і знову розбурхати політичне протистояння, а про те, як сконцентруватися на прагматичних питаннях. Тобто поставити планку трохи нижче: замість поляризувати парламент, створити в ньому (ситуативну) більшість, яка не затягне нас ні вправо, ні вліво, а сконцентрується на розв’язанні поточних проблем", - пояснив президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...