Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОБВАЛ ГРИВНІ ОРГАНІЗУВАВ НАЦБАНК - ТИМОШЕНКО

Четвер, 18 грудня 2008, 15:20

Прем'єр Юлія Тимошенко звинувачує Нацбанк в організації під прикриттям секретаріату президента спекулятивної схеми, за якої планувався обвал гривні.

"Усе, що сьогодні пов'язано з падінням курсу гривні - це спеціальні спекулятивні операції, які плануються на валютному ринку України, які організовуються за підтримки НБУ і декількох банків нашої країни", - почала Тимошенко на брифінгу в четвер.

"З 1 жовтня Нацбанк проводить емісію, по суті друк грошей. На сьогодні така емісія склала 40 млрд. гривень. Ці емісійні гроші мусили в прозорий спосіб передаватися для комерційних банків і державних банків, щоб покривати всі розриви і виплачувати депозити", - повідомила прем'єр.

"Усе рефінансування, по суті розподілення цих 40 мільярдів гривень, серед комерційних банків відбувалося таким чином, що головні фінансові потоки були зосереджені на окремих банках, що входили в систему побудови масштабних спекулятивних операцій з курсом гривні", - заявила вона.

За словами Тимошенко, "40 млрд. 275 млн. гривень мали підтримати реальний сектор економіки, але майже одна п'ята частина цих коштів була спрямована на банк-банкрут, який було викуплено за бросові гроші".

"7 млрд. 100 млн. грн. були направлені на банк "Надра", де ці гроші акумулювалися, а потім по курсу НБУ, що був завжди нижчий за ринковий курс, цей банк викупав валюту. Є ще кілька банків, що проводили аналогічні операції", - заявила прем'єр.

"Банк, що придбали за 60 млн. доларів, отримав фінансові ресурси, емітовані Нацбанком, на суму 7 млрд. 100 млн. грн. Це скандал для банківської системи і Нацбанку", - обурилась Тимошенко.

За словами прем'єра, під час зустрічей представники банківської системи розповідали про те, що "відкати за отримання грошей рефінансування для банків складали від 3 до 7% від суми виділених Нацбанком грошей".

Тимошенко повідомила, що "для того, щоб такі банки, як "Надра банк", за яким стоїть пан Фірташ, заробили побільше, зараз потрібно обрушити курс долара".

"І сьогодні в таких банках майже мільярд доларів лежить і чекає того моменту, коли гривня впаде і стане найдешевшою. Як тільки гривня впаде, такі банки викидають на ринок валюту, купують гривню і потім заплановано зміцнення гривні, коли вони (банки) куплять долари", - повідомила прем'єр.

"На одній такій оборудці "Надра банку", за яким стоїть адміністрація президента, буде півмільярда доларів покладено в кишеню", - додала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування