Тимошенко знайшла крайнього, чому немає бюджету

Четвер, 18 грудня 2008, 16:13

Прем’єр Юлія Тимошенко заявляє, що через махінації Нацбанку стало неможливим формування бюджету на наступний рік.

Про це вона заявила на прес-конференції у четвер, де озвучила звинувачення на адресу Нацбанку в емісії грошей і обвалі гривні на користь банку "Надра", придбаного Дмитром Фірташем.

"Заручником цих крупномасштабних спекулятивних операцій став бюджет України, який не можна на наступний рік спланувати", - заявила прем’єр.

"Тому що курс гривні по 10 за долар, він по суті справи робить неможливим продаж газу, який ми закупаємо по імпорту, на внутрішньому ринку. Робить неможливим закупівлю ядерного палива, купівлю для людей ліків, робить неможливим для людей повернення кредитів, які вони взяли в тому числі під квартири", - поскаржилась прем’єр.

За її словами, при цьому на фоні того, що банку "Надра" дали 7 мільярдів гривень, державному "Укрексімбанку", який мав за мету фінансувати реальний сектор економіки, дали трошки більше мільярда.

"Це говорить по те, що нікого не цікавить реальний сектор економіки, а цікавить політиків, які вже йдуть з арени політичної, вони хочуть останні гроші заробити на горі українців", - заявила

За її словами, Кабмін просив банківську систему через реалізацію цінних паперів уряду профінансувати плановий бюджетний дефіцит.

"Потрібно було профінасувати близько шести мільярдів гривень. Нацбанк замість 6 мільярідів купив всього на 600 мільйонів. Це значить банку "Надра" 7 мільярдів, а уряду 600 мільйонів. Це бюджет, пенсії… Те, що робиться в Нацбанку – це банальний кримінальний злочин", - заявила прем'єр.

Перед цим Тимошенко звинуватила Нацбанк в штучних спекуляціях на курсі гривні. За її словами, з 1 жовтня нацбанку випустив додатково більше 40 мільярдів гривень. При цьому головним реципієнтом валютних спекуляцій нацбанку, за словами прем’єра, став придбаний Дмитром Фірташем банк "Надра", який отримав 7 мільярдів цих коштів.

Прем'єр вимагає від президента припинити тіньові оборудки в Нацбанку і відправити у відставку його голову і все правління.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування