"Газпром" хоче від України "неприпустимого"?

П'ятниця, 19 грудня 2008, 09:01

Джерело в "Газпромі" визнає, що офіційного документа від "Нафтогазу України" про припинення виплат по боргу за газ не було, але про припинення виплат усно повідомив голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина.

Про це пише російська газета "Ведомости", зазначаючи, що представник "Нафтогазу" це заперечує.

Як відомо, у четвер представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що Україна, перерахувавши в середу "Газпрому" $800 млн боргу за газ, повідомила його, що до кінця року нових платежів не прийде.

"Якщо заборгованість не буде погашена […] і ніяких інших рішень крім погашення в грошовій формі знайдено не буде [...] підписати новий контракт ми не зможемо", - сказав Купріянов, пояснивши, що "у "Газпрому" не буде юридичних підстав для постачань газу на Україну з 1 січня".

У той же час, представник "Нафтогазу" Валентин Землянський заявив, що ніхто "Газпром" про припинення виплат офіційно не повідомляв, компанія спробує погасити заборгованість до Нового року – з боргами за жовтень "Нафтогаз" розрахувався, залишилися борги за листопад ($800 млн) і грудень, сказав він.

За підписаною в жовтні угодою "Газпрому" й "Нафтогазу", новий контракт про прямі постачання газу "Газпромом" в Україну буде укладений тільки після погашення українських боргів. А нинішній контракт "РосУкрЕнерго" з "Нафтогазом" спливає наприкінці року.

Резерви Нацбанку України складають $32,8 млрд, при цьому за згодою з МВФ (фонд дав Україні кредит у $16,5 млрд) вони в 2008 році не повинні впасти нижче $31,3 млрд, нагадує Віталій Ваврищук з української Dragon Capital.

Виходить, "Нафтогаз" не зможе купити потрібну суму прямо в Нацбанку, а спроба придбати її на ринку може остаточно обвалити гривню, говорить Ваврищук.

У чому можуть полягати "інші рішення крім погашення [боргу] у грошовій формі", представники "Газпрому" і "Нафтогазу" не говорять.

За словами радника прем'єр-міністра України з газових питань Олександра Гудими, "Газпром" хоче зарахувати борг у рахунок плати за транзит російського газу в наступному році, позбавивши Україну можливості підвищити ставку транзиту, а також підвищити частку на українському ринку своєї 100%-вої "дочки" "Укргаззбут".

Зараз "Укргаззбут" має право на постачання промисловим споживачам 7,5 млрд куб. м у рік. "Улітку це було 25% промислового споживання газу на Україні, зараз [через падіння виробництва] це вже 35%, а якщо частку підвищити, то може бути більш 50%, що неприпустимо з погляду енергобезпеки", - вважає Гудима.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування