Литвин припускає, що Тигіпко і Гайдук увійдуть у Кабмін

Субота, 20 грудня 2008, 09:55

Якщо уряд запропонує ввести Сергія Тигіпка та Віталія Гайдука в Кабінет міністрів у якості кризових менеджерів, вони мають високі шанси на підтримку парламенту, вважає спікер Володимир Литвин.

В інтерв’ю "Дзеркалу тижня" він назвав цих "претендентів на посади віце-прем’єрів" досвідченими і вправними людьми.

"Це – люди досвідчені, здатні впоратися з покладеною на них ношею кризових менеджерів. Гадаю, якщо уряд внесе ці кандидатури, то в них високі шанси отримати необхідну підтримку парламенту", - сказав Литвин.

"Украй важливо, щоб Національний банк і економічні міністерства говорили однією мовою. Прихід Сергія Тигіпка на посаду заступника голови уряду, який курирує роботу економічного блоку, на мій погляд, міг би цьому сприяти. Оскільки він добре знає і роботу уряду, і специфіку Національного банку", - зазначив спікер.

"Потрібна єдність дій НБУ, Міністерства економіки та Мінфіну. Якщо її буде досягнуто, наслідки тяжкого удару по фінансовій системі країни можуть виявитися не такими катастрофічними", - наголосив він.

Водночас, на запитання, чи слід, на його думку, усунути з посади главу НБУ Володимира Стельмаха, Литвин сказав: "Мені б не хотілося, щоб керівника Нацбанку "призначили" на роль головного винуватця".

"Я мав із ним тривалу розмову, і мені здалося, що він був гранично відвертим. Після цієї розмови я зміцнився на думці, що НБУ став заручником протистояння між президентом і прем’єром", - розповів спікер.

"Перш, ніж ухвалювати рішення, треба зрозуміти, якою буде реакція фінансового ринку на можливе усунення голови правління Нацбанку, чи не призведе воно до подальшого обвалу гривні. У таких питаннях слід бути гранично обачними. Визначальна роль тут належить Вікторові Ющенку. Отже, за ним рішення і на ньому відповідальність", - додав він.

На прохання прокоментувати версію, що голова Ради НБУ Петро Порошенко найближчим часом може очолити Нацбанк, Литвин сказав: "Якщо президент внесе цю кандидатуру, то (Верховна) Рада її розглядатиме. Без подання глави держави обійтися не можна. Спроби обминути процедуру – стрибок у прірву без парашута".

Спікер також наголосив: "Дуже важливо, щоб нові призначення не викликали серйозних запитань і різких заперечень. Оновлений уряд і його план дії мають отримати максимально можливий рівень підтримки".

"На мій погляд, у цей складний період (який, на жаль, триватиме не один рік) украй бажано відійти від квотних принципів і формувати Кабінет міністрів на професійній основі. Такий підхід – в інтересах і Верховної Ради, і уряду. На мою думку, його повинен схвалити й президент", - сказав Литвин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування