Литвин: "Краще мати поганий бюджет, ніж ніякого"

Субота, 20 грудня 2008, 14:00

Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголошує, що кадровим перестановкам в уряді має передувати ухвалення термінових законів, покликаних "пом’якшити удар по економіці", а також ухвалення держбюджету.

"Він (бюджет-2009) буде поганим. На жаль, у нинішніх умовах він не може бути інакшим. Але краще мати поганий бюджет, ніж не мати ніякого", - зазначив Литвин в інтерв’ю "Дзеркалу тижня".

"Передусім слід звернути увагу на захищені статті. Держава повинна чесно визнати, що саме і в якому обсязі вона у змозі фінансувати", - додав він.

Спікер також висловив сподівання, що "після прийняття бюджету уряд представить гранично чітку антикризову програму, а вже в рамках її підтримки буде проведено необхідні кадрові перестановки".

При цьому Литвин залишається переконаним, що дострокових парламентських виборів не буде: "Те, що відбувається, зробило цю тему неактуальною. Президент не може не розуміти, що громадська думка буде не на його боці".

"Люди налякані. Вони шукають точку опори. Стресу в їхньому житті вистачає і без того. Де гарантія, що вибори відбудуться, що буде явка? Що таке рішення не спровокує масових акцій, які здатні знести всіх і вся", - зазначив спікер.

За словами Литвина, влада не готова до масових акцій.

"Була тривала розмова з президентом, була розмова з прем’єром. Та коли казати про готовність влади, то, на жаль, влада не готова. Кожен сподівається, що він використає народне невдоволення у своїх цілях, переключить увагу населення на інших і відверне від себе", - сказав спікер.

Водночас, на запитання, як довго "протягне" коаліція трьох (БЮТ, "НУ-НС", Блок Литвина), голова ВР заявив: "Мене не цікавить така постановка питання. Мене цікавить працююча Верховна Рада, здатна забезпечити життєдіяльність країни. Нині власне конфігурація – річ вторинна, хоча й конституційно зумовлена".

А на запитання, чи можлива у принципі коаліція, до якої увійшли б усі п’ять парламентських фракцій, Литвин сказав: "Комуністи – системна опозиція, вони на це не підуть. Що стосується решти, то все можливо".

"Практично всі доленосні рішення в Україні ухвалювалися на тлі криз. І ці рішення, в остаточному підсумку, дозволяли країні певний період розвиватися. До наступної кризи і наступного доленосного рішення. Гадаю, на початку весни майбутнього року, на піку падіння, нас очікує процес вимушеної консолідації. Іншого виходу, ніж єднання, не буде. Нехай навіть основою цієї єдності буде загальний страх перед майбутнім", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування