Тимошенко розкрила, скільки хотів "нагріти" Ющенко і "асистент" Балога

Субота, 20 грудня 2008, 17:51

Президент Віктор Ющенко разом із наближеними до нього особами та структурами планували заробити 4 млрд. 550 млн. грн. на незаконних махінаціях з валютним курсом.

Про це заявила прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на брифінгу у суботу, повідомляє прес-служба уряду.

Тимошенко стверджує, що під керівництвом президента була спланована і реалізована схема обвалу гривні.

"Це така небагатоходовка. Але в той же час це давало їм право заробити чистими буквально за декілька десятки днів 4 млрд. 550 млн. грн.", - сказала прем’єр.

"І безумовно, в цьому були задіяні всі учасники процесу: президент, голова Національного банку, його заступник пан Шаповал, Фірташ Дмитро, який стояв за банком "Надра" і Віктор Балога, який був асистентом проведення цієї оборудки", - додала Тимошенко.

"І тільки від президента України давалися вказівки голові НБУ кому видавати емісійні гроші, яким банкам, на яких умовах, кому продавати валюту по заниженому курсу. І все це відбувалося в телефонному режимі", - наголосила вона.

Тимошенко зазначила, що під час додаткової емісії гривні в обсязі 40,3 млрд. грн., була побудована непрозора система як встановлення валютного курсу, так і направлення цих коштів для національної банківської системи.

Зокрема, за її словами, НБУ постійно продавав валюту по курсу, нижчому від ринкового.

"Це значить, що до такого пільгового курсу були допущені тільки окремі банки, які потім виходили з цими купленими доларами на вторинний ринок і продавали вже їм по ринковому курсу", - сказала прем’єр. При цьому, за її словами, банки, які допускалися до цієї схеми, платили хабарі.

"В цілому, враховуючи весь обсяг проданої валюти НБУ банкам, яким на корупційній основі давався доступ до такого курсу, заробили більше 2 млрд. доларів, – це якраз і є різниця між заниженим курсом НБУ і ринковим, за яким потім банки перепродували цю валюту", - підкреслила Тимошенко.

Крім того, вона стверджує, що емісійні гроші розподілялися між українськими банками непрозоро і нерівномірно. Зокрема, левова частина – 7,1 млрд. грн. – дісталася банку "Надра", хоча в Україні працює більше 180 банків.

"Це макрокорупційна, макроспекулятивна операція, яка прямим чином руйнує національні інтереси країни, руйнує стабільність економіки, фінансової системи, нищить гривню і практично знищує родини", - наголосила Тимошенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News