Прем’єр назвала "економічно обґрунтований" курс

Субота, 20 грудня 2008, 18:46

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вважає економічно обґрунтованим курсом гривні на даний момент є 6,0-6,5 грн за дол.

На її думку, будь-який новий голова Нацбанку здатний забезпечити такий курс, якщо буде призначений замість нинішнього голови НБУ Володимира Стельмаха, передає УНІАН.

На брифінгу в суботу Тимошенко сказала, що девальвація гривні до рівня 10-11 грн за долар є результатом навмисної спекуляції за участю президента та його оточення.

"Не було жодних економічних підстав для такого падіння курсу гривні... Обґрунтованим економічно і фінансово курсом гривні є 6,0-6,5 (за долар)", - цитує її "Інтерфакс".

"Ніякого дефіциту долара в Україні не було... У четвертому кварталі надходження у валюті суттєво перевищують попит. Це говорить, що ніякого дефіциту валюти не було. Усі ці дефіцити створені штучно, заплановано", - додала Тимошенко.

На її думку, курс національної валюти рухається до економічно об'єктивного значення: курс 6,0-6,5 грн. за дол. дозволить достатньою мірою підтримати вітчизняних експортерів і поліпшити баланс експорту й імпорту.

Тимошенко підкреслила, що девальвація гривні стала результатом реалізації програми на підставі корупційних схем із гривневого рефінансування банків і продажу іноземної валюти з резервів НБУ за заниженим курсом.

За її словами, організатори операції планували підвищити курс до 12 грн за дол., і "вся операція була підготовлена на чолі з президентом".

У цілому, за даними прем'єра, у жовтні-листопаді поточного року Нацбанк продав валюти на суму 7,427 млрд. дол. Тимошенко підкреслила, що одним із ключових елементів спекулятивної атаки на гривню став банк "Надра", який отримав кредити рефінансування Нацбанку на суму 7,1 млрд. грн. (із загального обсягу рефінансування банків у розмірі 40,3 млрд. грн) без належного забезпечення під 12% річних. Іншу частину рефінансування НБУ отримали 96 банків.

За її словами, з 7,1 млрд грн банк "Надра" спрямував лише 100 млн грн на погашення заборгованості перед фізичними особами: ще на 500 млн грн були прокредитовані фізособи, а інші кошти були спрямовані на купівлю валюти (900 млн. дол.) - це давало можливість банку за кілька днів декад заробити 4,55 млрд грн.

Тимошенко зазначила, що за банком "Надра" стоїть Дмитро Фірташ. "Коли ми їм перекрили всі незаконні операції на ринку природного газу, вони зараз переметнулися у фінансовий сектор. І по суті справи почали ті ж самі мільярди заробляти разом із президентом країни, але вже на фінансових ринках", - пояснила вона.

Прем'єр також зазначила з посиланням на джерела у банківській системі, що за допуск до дешевих валютних ресурсів Нацбанку, а також за отримання рефінансування кредитно-фінансові установи давали певні хабарі: при рефінансуванні в розмірі 7-10% від суми операцій.

Крім того, Тимошенко заявила, що НБУ продовжує тиснути на гривню.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування