Бензин може подорожчати на 45 копійок

Понеділок, 22 грудня 2008, 08:02

Цього тижня парламент може прийняти закон про збільшення акцизного збору на нафтопродукти, після чого вартість бензину на АЗС виросте на 45 копійок.

Відповідний проект закону зареєстрований Кабміном у п'ятницю, повідомляє газета "Дело" в понеділок.

Кабмін пропонує збільшити акцизні збори на бензин з 60 до 110 євро за тонну, а акциз на дизпаливо — з 30 до 85 євро.

За підрахунками міністра фінансів Віктора Пинзеника, це дозволить додатково залучити до бюджету близько 4 мільярдів гривень.

На думку ж учасників ринку, ініціативи Кабміну спричинять за собою збільшення вартості бензину. Літр бензину додасть у ціні від 45 до 55 копійок.

У такій ситуації імпортерам нафтопродуктів стане невигідно завозити в Україну готовий продукт.

У виграшній ситуації опиняться вітчизняні НПЗ — у них з'явиться шанс збільшити обсяги переробки нафти.

"Новий акцизний збір на імпорт світлих нафтопродуктів може вплинути на збільшення імпорту сирої нафти. Це може, у свою чергу, збільшити обсяги переробки вітчизняних НПЗ, які постійно скаржаться на низький відсоток прокачування" , - вважає керівник аналітичного відділу інвестиційної групи "Сократ" Костянтин Степанов.

Ініціатором збільшення акцизного збору на нафтопродукти є Міністерство фінансів. Там вважають, що вітчизняні нафтотрейдери одержують занадто високий прибуток.

"З початку року вартість нафти на світових ринках упала майже в 6 разів, однак значного падіння вартості бензину на українських заправках не було, — пояснює глава парламентського комітету з питань податкової і митної політики "бютівець" Сергій Терьохін.

"Нафтотрейдери в умовах нинішньої кризи одержують надприбутки, природно, з цим необхідно розібратися", - додав він.

Експерти сумніваються в тому, що українські нафтотрейдери підуть на зниження прибутку. Швидше за все, податкове навантаження ляже на плечі українських споживачів.

"Якою би низкою ні була вартість нафти, АЗС не будуть брати на себе додаткове податкове навантаження. Вони будуть включати його в кінцеву вартість бензину, у результаті чого літр бензину підніметься в ціні на 45 копійок", — вважає виконавчий директор компанії UPECO Сергій Куюн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...