Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко хоче, щоб Стельмах публічно пообіцяв людям стабільну гривню

Понеділок, 22 грудня 2008, 12:58

Нацбанк має публічно оголосити, що його політикою до кінця цього року буде зменшення курсу гривні, вважає президент Віктор Ющенко.

Про це на брифінгу у понеділок заявив перший заступник глави секретаріату Олександр Шлапак, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, президент переконаний, що найближчими днями можна досягнути позитивних результатів на валютному ринку.

"Президент націлює сьогодні банківське товариство і НБУ на позитивний результат, на те, щоб було вжито низку конкретних заходів з метою врятувати українську гривню", - заявив Шлапак.

За його словами, президент наполягає на здійсненні низки заходів для стабілізації ситуації на валютному ринку.

"Оскільки жодних економічних підстав для падіння курсу гривні немає, НБУ має зробити оголошення про те, що його політикою до кінця цього року буде зменшення курсу гривні
Встановити жорсткі вимоги до попиту на валюту з боку банків та імпортерів. Ті, хто брав участь у незаконних оборудках, мають бути виявлені і покарані", - сказав він.

"Такий захід можна зробити протягом кількох днів і до кінця цього тижня назвати головних спекулянтів. Це потрібно для того, щоб ні у кого не виникало бажання у такий спосіб працювати на валютному ринку", – додав Шлапак.

Крім того, на думку президента, має бути удосконалено порядок продажу готівкової валюти.

Також Ющенко наполягає на тому, щоб було оприлюднено інформацію про обсяги рефінансування банків.

Він вважає, що найближчим часом як тимчасовий захід має бути різко обмежено рефінансування банків. Водночас президент вимагає розробити новий інструмент – довготермінового рефінансування, завдяки якому можна акумулювати ресурс для підтримки економіки.

За словами Шлапака, президент також вимагає регулярних консультацій Національного банку з банківським товариством, предметом яких мають стати ситуація на ринку та дії НБУ.

"У рамках таких комунікацій Віктор Ющенко наполягає, щоб найближчим часом було запропоновано заяву, яку підтримали б і банкіри, і Національний банк, або краще – меморандум, в якому мали б бути викладені спільні зобов'язання цих інститутів", – сказав він.

За його словами, президент зараз вивчає можливість внесення до парламенту проекту закону, ініційованого безпосередньо банкірами, де запропоновано розв'язання тих проблем, які заважають банкам ефективно працювати.

Шлапак також наголосив, що президент неодноразово жорстко критикував політику Нацбанку за закритість і непрозорість, непрогнозованість рішень і відсутність волі до вжиття жорстких заходів щодо тих, хто розхитує ринок; за небажання НБУ вести постійний контакт з банківським товариством.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...