Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Наша Україна" хоче "відколотися", але Кириленко може повернутися в лідери?

Вівторок, 23 грудня 2008, 12:40

У Верховній Раді планується формування депутатської групи, що складається з членів фракції "Наша Україна - Народна самооборона", які не підтримали створення коаліції.

Як пише газета "Комерсант-Україна", назва групи ще не узгоджена, але відомо, що в ній не буде слів "Наша Україна".

Попередня домовленість про створення депутатської групи усередині фракції "НУ-НС" була досягнута минулого тижня. "Ми прийняли рішення про формування депутатської групи. Дата і час її створення ще не відомі, але це обов'язково відбудеться", - заявила депутат Лілія Григорович.

Очікується, що в об'єднання увійдуть члени фракції, які не підтримали створення парламентської коаліції в складі фракцій БЮТ, "НУ-НС" і блоку Литвина – 23 депутати від "Нашої України", а також депутати Роман Ткач, Іван Стойко і Ярослав Кендзьор, членство яких у "Народному русі" було припинено в неділю.

Депутат Ксенія Ляпіна (партія "Наша Україна") підкреслила, що де-факто така група вже існує і виробляє спільні рішення, а її формалізація потрібна лише для того, щоб "офіційно представляти колективну думку депутатів".

"Наша фракція ("НУ-НС"), на жаль, давно була розділена на багато груп, які проводили роздільні зустрічі", - пояснила вона. А Кендзьор додав: "Зараз виникла необхідність ідентифікувати нашу меншість у складі фракції".

Лідером нового об'єднання стане екс-голова фракції "НУ-НС" В'ячеслав Кириленко.

Назва депутатської групи поки що є предметом дискусії, і члени майбутнього об'єднання не оприлюднюють варіанти. Один із парламентарів, який зволів залишитися неназваним, припустив, що в назві не буде слів "Наша Україна", щоб відокремити рішення меншості фракції від офіційної позиції "НУ-НС".

Як кажуть депутати, офіційно оголосити про створення групи планувалося під час пленарного засідання у вівторок, але потім керівництво групи вирішило взяти тайм-аут.

"З’явилась надія, що В'ячеслав Кириленко повернеться на посаду керівника фракції, і тоді нам не доведеться створювати окрему групу. Після того, як Юлія Володимирівна (Тимошенко) заявила, що вона в опозиції до президента, я думаю, дуже багатьом депутатам стане не зовсім комфортно і не захочеться залишатися в наявній коаліції", - пояснив Кендзьор.

Цю інформацію на умовах анонімності виданню підтвердив ще один представник майбутньої групи, зазначивши, що він і його колеги очікують виходу з коаліції Ірини Геращенко, Юрія Ключковського та Ольги Герасим’юк.

Однак сама Геращенко категорично спростувала таку можливість. "Мене дійсно дуже тривожить той клінч, у який сьогодні увійшли президент і прем'єр. Проте я як і раніше вважаю, що прийняла вірне рішення, підтримавши створення цієї коаліції. Бо мені стає погано, коли я уявляю собі наслідки об'єднання БЮТ і Партії регіонів", - сказала вона.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування