Уряд анулює 14 "зайвих" податків

Вівторок, 23 грудня 2008, 16:13

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко обіцяє в наступному році внести до парламенту новий податковий кодекс.

Про це вона заявила з трибуни парламенту, представляючи проект бюджету на 2009 рік.

"Прийшов час дати країні новий податковий кодекс. Ми вже робимо зараз перший крок. Ми пропонуємо анулювати 14 зайвих податків, які ставлять Україну на останній щабель по світовій класифікації про кількість податків", - заявила прем'єр.

"І крім того, ми пропонуємо при пирйнятті бюджету зробити ще один якісний крок – замість безчисельних податків на фонд заробітної плати зробити один соціальний внесок, який дасть можливість оптимізувати всі податки, спростити процедури звітності", - додала Тимошенко.

Вона висловила сподівання, що в податковому кодексі вдасться суттєво зменшити податки, оптимізуючи їх кількість і оптимізуючи бюджетоутворюючий податок.

Як відомо, Кабмін вже вніс до парламенту закон про зміни до системи оподаткування, яким передбачається Законопроектом передбачається:

Зі складу загальнодержавних податків і зборів виключити: податок на промисел та фіксований податок для фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю; гербовий збір; збір до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення; збір до Державного інноваційного фонду.

Зі складу місцевих податків і зборів, як малоефективні, що не відіграють істотної ролі у формуванні доходів місцевих бюджетів та не покривають витрат на їх адміністрування, Кабмін пропонує вилучити:

- збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг, оскільки торгівельна діяльність та діяльність з надання побутових послуг підлягає патентуванню;
- комунальний податок, яким оподатковується кількість робочих місць, і в умовах проблеми зайнятості населення в Україні носить деструктивний характер;
- збір за участь у бігах на іподромі,
- збір за виграш на бігах на іподромі,
- збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі,
- збір за видачу ордера на квартиру,
- збір з власників собак,
- збір за право використання місцевої символіки,
- збір за право проведення кіно- і телезйомок,
- збір за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей;

Також уряд пропонує змінити підходи в оподаткуванні ринковим збором, а саме надати йому статус податку, а платниками визначити осіб, які є власниками або користувачами земельної ділянки, що відведена для ринку.

Ставки податку запропоновано встановлювати за 1 кв. метр площі земельної ділянки ринку і їх розмір залежатиме від місця розташування ринку, режиму його роботи, виду товарів (робіт, послуг), продаж яких здійснюється на ринку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування